Aktualna kategoria:
Nauka » Biologia » Liceum - lekcje
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... 22 23
Lekcja: "Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych"
Soki trawienne przewodu pokarmowego
Odcinek przewodu pokarmowego
Rodzaj soku trawiennego i miejsce jego powstawania
Zawarte enzymy, warunki ich działania
Jama gębowa
Ślina wytwarzana przez ślinianki
Amylaza ślinowa, aktywna w środowisku obojętnym
Żołądek
Sok żołądkowy produkowany przez gruczoły żołądkowe
Pepsyna, działająca w środowisku kwaśnym
Dwunastnica
Sok trzustkowy wytwarzany przez trzustkę
Trypsyna, chymotrypsyna, amylaza trzustkowa, lipaza - enzymy te działają w środowisku zasadowym
Dalsze odcinki jelita cienkiego
Sok jelitowy, wytwarzany przez gruczoły mieszczące się w nabłonku jelita
Aminopeptydazy, karboksypeptydazy, laktaza, sacharaza, maltaza – działają w środowisku zasadowym
Pobierz lekcję
Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom: