Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

1...78910111213141516171819202122232425
Lekcja: "Higiena żywienia i żywności"

Dieta pełno- i niepełnowartościowa



Białka są dla człowieka ważnym składnikiem pokarmowym. Istotne jest, iż nasz organizm nie potrafi samodzielnie syntetyzować wszystkich aminokwasów – czyli podstawowych jednostek, z których są zbudowane białka. Te, które nasz organizm buduje z dostępnej puli związków organicznych nazywamy aminokwasami egzogennymi. Te zaś, które musi otrzymywać wraz z pożywieniem – aminokwasami egzogennymi. W związku z tym białka można podzielić na:

  • pełnowartościowe – zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy (białka zwierzęce),

  • niepełnowartościowe – białka, w których brak pewnych aminokwasów egzogennych (białka roślinne).
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie