Aktualna kategoria:
Nauka » Biologia » Liceum - lekcje
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Lekcja: "Zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, mineralne, witaminy i wodę"
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Nazwa
Znaczenie dla organizmu
Objawy niedoboru
Źródło
Uwagi
Witamina B1 (tiamina)
Jest elementem enzymów utleniających węglowodany oraz aminokwasy .
Choroba beri-beri (bóle rąk i nóg, drżenie i osłabienie mięśni, niewydolność układu krążenia).
Wątroba , mięso, drożdże, ziarna zbóż.
Niedobór pospolity u akoholików.
Witamina B2 (ryboflawina)
Wchodzi w skład enzymów czynnych w procesie oddychania komórkowego .
Stany zapalne skóry, pękanie kącików jamy ustnej , obniżenia sprawności umysłowej.
Sery, mleko, jaja, zielone warzywa liściowe.
-
Witamina PP (niacyna)
Składnik enzymów ważnych w procesie oddychania .
Pelagra (stany zapalne skóry, biegunka, zaburzenia psychiczne).
Sery, mleko, jaja, zielone warzywa liściowe.
Syntetyzowana przez mikroflorę przewodu pokrmowego .
Witamina B6 (pirydoksyna)
Reguluje przemiany aminokwasów .
Stany zapalne skóry, zaburzenia czynności przewodu pokarmowego .
Wątroba , mięso, ziarna zbóż, rośliny strączkowe.
-
Pobierz lekcję
Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom: