|
Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. Amyloza
AmylozaAmyloza | | Amyloza, polimer 1,4-O-(α-D-glukopiranozydowy) |
| | Struktura amylozy |
| Amyloza, polimer 1,4-O-(α-D-glukopiranozydowy) | Struktura amylozy |
|
Amyloza to złożony
polisacharyd
, jeden ze składników
skrobi
. Amyloza stanowi zwykle ok. 20-30% masy skrobi. Drugim polisacharydem występującym w skrobi jest
amylopektyna
. Wzór ukazujący amylozę jako prosty, śrubowo skręcony łańcuch złożony z
merów
D-glukozy
(do 1000) połączonych ze sobą wiązaniami α-1,4-
glikozydowymi
jest bardzo uproszczony. W rzeczywistości w skład amylozy wchodzą także słabo rozgałęzione łańcuchy glukanowe. Łańcuchy te występują w postaci lewoskrętnej
helisy
stabilizowanej
wiązaniami wodorowymi
. Amyloza reaguje z
jodem
dając intensywnie niebieskie zabarwienie. W wyniku
hydrolizy
amylozy powstaje
maltoza
. Źródła- Encyklopedia Portal, PWN, 2004.
Inne hasła zawierające informacje o "Amyloza":
Amyloza
AmylozaAmyloza, polimer 1,4-O-(α-D-glukopiranozydowy)Struktura amylozyAmyloza, polimer 1,4-O-(α-D-glukopiranozydowy)Struktura amylozyAmyloza to złożony
polisacharyd
, jeden ze ...
Amylopektyna
...
Skrobia
...
Ryż siewny
...
Homoglikany
...
Węglowodany
...
amyloza
align=justify>
Amyloza - polisacharyd, jeden z dwóch głównych (oprócz amylopektyny) składników skrobi, stanowiący ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Amyloza":
Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 16)
Również w ziemniakach, ziarnach ryżu i kukurydzy. Spotykamy się z dwoma rodzajami skrobi:
Amyloza – 300 – 400 cząsteczek połączonych w długie nie rozgałęzione łańcuchy. ...
Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 17)
e height=434 width=770 >
Polisacharydy – skrobia, celuloza
Amyloza
...
Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 19)
...
|
|
|
|