Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. Amylaza
Amylaza (diastaza) - enzym hydrolityczny z grupy hydrolaz, rozkładający skrobię i inne wielocukry. Występuje w soku trzustkowym (jest produkowana przez zewnątrzwydzielniczą część trzustki) i w ślinie (jest produkowana przez ślinianki). Zapoczątkowuje proces trawienia skrobi.
Amylaza jest także syntezowana w owocach wielu roślin podczas dojrzewania, powodując, że stają się słodsze, także podczas kiełkowania ziaren zbóż. Amylaza z ziaren ma istotne znaczenie przy produkcji słodu.
Inne hasła zawierające informacje o "Amylaza":
Miód
...
Trzustka
...
Enzymy
wysycenia dla reakcji enzymatycznej ukazująca zależność szybkości reakcji (V) od stężenia substratu ()gdzie: V0 – szybkość początkowa, S – stężenie substratu, Km – stała ...
Śnieżyczka przebiśnieg
...
Ślina
...
Trawienie
...
Jama ustna
...
Sok trzustkowy
...
Numer EC
...
Kategoria:Hydrolazy
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Amylaza":
Układ pokarmowy człowieka (plansza 19)
składniki pod wpływem enzymów trawiennych.
Enzymy trawienne wydzielane są przez:
ślinianki (ptialina)
żołądek (pepsyna, podpuszczka)
trzustkę (Amylaza, lipaza, trypsyna)
Trawienie chemiczne zachodzi w:
jamie ustnej
żołądku
dwunastnicy
...
109. Budowa i czynności układu pokarmowego człowieka (plansza 14)
...
Enzymy - chemiczne regulatory reakcji, część I (plansza 10)
width=770 >
Budowa enzymów
Niektóre enzymy, np. pepsyna (składnik soku żołądkowego), rybonukleaza (trawiąca RNA), Amylaza (rozkładająca skrobię) czy ureaza (powodująca rozkład mocznika) są białkami prostymi. Większość ...
|