drożdże
drożdże - jednokomórkowe grzyby workowe z rodziny drożdżowatych. Są to owalne lub cylindryczne komórki (1–10 ?m dł.), rozmnażają się głównie wegetatywnie, przez pączkowanie (tworząc kolonie), rzadziej przez zarodniki (drożdże zarodnikujące). Są organizmami saprofitycznymi - żyją na podłożach zawierających cukry proste, wywołując przeważnie w warunkach beztlenowych fermentację alkoholową. Znanych jest około 25 gatunków drożdży. Liczne odmiany są wykorzystywane w przemyśle spożywczym, zwłaszcza fermentacyjnym, np. drożdże piwowarskie, drożdże winiarskie, drożdże gorzelnicze, różniące się swoistymi cechami związanymi z warunkami środowiska, co jest wykorzystywane w danym dziale przemysłu fermentacyjnego np. drożdże winiarskie w odróżnieniu od drożdży piwowarskich mogą fermentować moszcze w obecności substancji garbnikowych i kwasu siarkowego (moszcze siarkowane), wytwarzają poza alkoholem związki organiczne uwydatniające tzw. bukiet wina. Drożdże gorzelnicze, odznaczają się dużą energią fermentowania (zawartość wytwarzanego alkoholu w podłożu 10–12%). W piekarnictwie mają zastosowanie drożdże piekarskie, których istotną właściwością jest tzw. siła pędna, tj. zdolność spulchniania ciasta przez wytwarzający się dwutlenek węgla. Nazwą drożdże w najszerszym znaczeniu technologicznym, obejmuje się również niektóre gatunki grzybów niedoskonałych, które rozmnażając się szybko w warunkach tlenowych (głównie na podłożu z melasy i wywarze melasowym z gorzelni przemysłowej), gromadzą w swej masie komórkowej znaczne ilości pełnowartościowego białka. Należą do nich gatunki z rodzaju Torulopsis, z których otrzymuje się tzw. drożdże spożywcze, pospirytusowe i drożdże paszowe. Istnieją także gatunki z rodzaju Candida, o bardzo krótkim okresie zdwajania biomasy, zawierającej cenne białko, jak też gatunki szkodliwe dla zdrowia, będące sprawcami niepożądanych cech lub wad produktów spożywczych (np. powstawanie śluzu, niewłaściwego zapachu, plam na wyrobach mleczarskich). Niektóre z nich powodują niekorzystne zmiany środowiska (np. gorzknienie mleka i śmietany).
Rys. Komórki drożdży
Inne hasła zawierające informacje o "drożdże":
Oddychanie komórkowe
powracają do metabolizmu oddychania tlenowego opisanego powyżej.Wiele mikroorganizmów, szczególnie
bakterie
, a także
drożdże
zdolne są okresowo lub stale wytwarzać ATP bez dostępu tlenu. W ...
Grzyby
grzybów kapeluszowych, uznane za smaczne, a przynajmniej nietrujące. Ponadto "jadalne" są też
drożdże
i niektóre gatunki pleśni związane z produkcją
serów
.
grzyby trujące
- grzyby, ...
Browar
...
Chromosom
histonowych
lub histonopodobnych (u prokariotów). W komórkach organizmów prokariotycznych i niektórych eukariotycznych (drożdże, pierwotniaki) występują również nieosłonięte, koliste cząsteczki DNA zwane
plazmidami
.U organizmów
eukariotycznych
...
Błona komórkowa
...
Wacław Dąbrowski
...
Inwertaza
...
Pizza
...
Chleb
są:
mąka
pszenna
lub
mąka
żytnia
,
woda
,
sól
oraz dodatki, na przykład
drożdże
lub kwaśne
mleko
(w celu wywołania
fermentacji
).Celem fermentacji jest zawsze wytworzenie ...
Wino
...
Inne lekcje zawierające informacje o "drożdże":
108. Odżywianie się (plansza 14)
do poprawnego
wzrostu kośćca
- główne
źródła: mleko, jaja, drożdże, masło, wątroba, tran
...
Składniki odżywcze i ich rola (plansza 20)
e height=380 width=770 >
Witamina B1 – źródła pokarmowe: drożdże, otręby, chleb razowy, kiełki zbóż, rośliny strączkowe, mleko, mięso, żółtka jaj. ...
Zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, mineralne, witaminy i wodę (plansza 13)
niedobór u kobiet w ciąży zwiększa ryzyko wad cewy nerwowej płodu
Ziarna zbóż, drożdże, jarzyny liściaste
Syntetyzowana przez bakterie flory jelitowej.
Witamina B12 (kobalamina)
Ważna w przemianach kwasów ...
|