|
Herbata chińska
Herbata chińskaHerbata chińska (Camellia sinensis (L.) Kuntze) –
gatunek
rośliny z rodziny
herbatowatych
. Jej liście i pączki wykorzystywane są do przygotowania napoju -
herbaty
. Pochodzi prawdopodobnie z gór pogranicza Chin, Indii i Birmy, ale obecnie nieznana w stanie dzikim. NazewnictwoNazwa sinensis oznacza po
łacinie
"chiński". Pierwszy człon nazwy naukowej Camellia pochodzi od zlatynizowanego nazwiska botanika Georga Kamela (1661-1706), nazwę tę
Karol Linneusz
nadał rodzajowi
kamelia
, honorując w ten sposób istotny wkład Kamela w rozwój nauki. Herbatę chińską Linneusz opisał w 1753 r. jako Thea sinensis, a w 1887 Carl Ernst Otto Kuntze umieścił gatunek w rodzaju
Camellia
. Starsze nazwy rośliny to m.in. Thea bohea i Thea viridis. ZmiennośćOdmiany[1]: - Camellia sinensis var. assamica (J. Masters) Kitam. – herbata assamska
- Camellia sinensis var. sinensis – odmiana typowa
Zastosowanie- Roślina uprawna
Z liści i pączków herbaty chińskiej, po uprzednim przygotowaniu (suszenie, czasami fermentacja), przyrządza się napar nazywany
herbatą
, najpopularniejszy napój świata. W 2008 światowa produkcja liści herbacianych wyniosła 4.73 mln ton; największymi producentami są
Chińska Republika Ludowa
,
Indie
,
Kenia
,
Sri Lanka
i
Turcja
. Morfologia herbaty chińskiej Przypisy
Inne hasła zawierające informacje o "Herbata chińska":
Brescia
...
Tiumeń
...
1972
...
1884
...
1986
...
Boris Blacher
...
1977
...
1878
...
1863
...
1932
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Herbata chińska":
224 Konflikty zbrojne po II wojnie światowej (plansza 8)
...
Napoje (plansza 18)
...
121. Przetwórstwo przemysłowe i jego rozmieszczenie (plansza 4)
...
|
|
|
|