Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. lizyna
lizyna - zasadowy aminokwas egzogenny. Ma szczególne znaczenie żywieniowe, gdyż występuje w białkach roślinnych (pszenica, kukurydza) w małych ilościach, w dużych natomiast w histonach i protaminach. W trakcie procesów gnilnych białek zawartych w mięsie lizyna jest przekształcana pod wpływem enzymów bakteryjnych w kadawerynę.
Inne hasła zawierające informacje o "lizyna":
Kolagen
...
Wiązanie peptydowe
peptydowymWiązanie peptydowe tworzą też często łańcuchy boczne
aminokwasów
w białkach, takich jak
lizyna
, z cząsteczkami przyłączonymi do białka (
koenzymami
).Połączenie lizyny białka z
kwasem liponowym
...
Cysteina
...
Aldolazy
...
Trypsyna
...
Insulina
...
Biosynteza aminokwasów
jej skład wchodzi asparaginian, wywodzące się z niego:
asparagina
,
metionina
,
treonina
i
lizyna
oraz
izoleucyna
, powstająca z treoniny.Aminokwasy powstające z
3-fosfoglicerynianu
, który pochodzi z ...
Karnityna
...
Szkorbut
...
Elastyna
...
Inne lekcje zawierające informacje o "lizyna":
Białka (plansza 8)
...
102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.2 (plansza 9)
- lizyna, leucyna
- fenyloalanina
...
110. Rola diety w życiu człowieka (plansza 9)
...
|