Żurawina (Oxycoccus) –
rodzaj
roślin z rodziny
wrzosowatych
(Ericaceae) (w niektórych systemach wyodrębniany jako
monotypowa
rodzina
żurawinowatych
(Oxycoccaceae)). Rodzaj o problematycznej pozycji taksonomicznej, nierzadko włączany do rodzaju
borówka
(Vaccinium). Przedstawiciele występują na półkuli północnej w
tundrze
i na
torfowiskach
. W Polsce rosną na
torfowiskach wysokich
i
przejściowych
.
Gatunkiem typowym
jest
żurawina błotna
Vaccinium oxycoccus L.[2]
Dojrzewające owoce żurawiny
Systematyka
-
Synonimy taksonomiczne
[2]
Schollera A. W. Roth
- Pozycja systematyczna rodziny wg
APweb
(aktualizowany
system APG III
z 2009)
Rodzaj nie wyróżniany. Przedstawiciele włączani są do rodzaju
borówka
(Vaccinium) z rodziny
wrzosowatych
(Ericaceae), przy czym autor systemu zwraca uwagę na
parafiletyczny
charakter tego taksonu (wymaga wciąż rewizji taksonomicznej i obecne rozstrzygnięcia są wciąż tylko prowizoryczne)[1].
- Pozycja w
systemie Reveala
(1993–1999)
Gromada
okrytonasienne
(Magnoliophyta Cronquist, podgromada Magnoliophytina Frohne & U. Jensen ex Reveal, klasa
Rosopsida
Batsch, podklasa
ukęślowe
(Dilleniidae Takht. ex Reveal & Tahkt.), nadrząd Ericanae Takht., rząd
wrzosowce
(Ericales Dumort.), podrząd Ericineae Burnett, rodzina
żurawinowate
(Oxycoccaceae A. Kern.), rodzaj żurawina (Oxycoccus Hill)[3].
- Inne systemy klasyfikacyjne
W innych systemach klasyfikacyjnych żurawina zaliczana jest do rodziny
wrzosowatych
.
- Gatunki
flory Polski
[4]
-
żurawina błotna
(Oxycoccus palustris Pers. syn. Oxycoccus quadripetalus Gilib.)
- żurawina drobnoowocowa, ż. drobnolistkowa (Oxycoccus microcarpus Turcz. ex Rupr.) –
antropofit
zadomowiony
- żurawina wielkoowocowa (Oxycoccus macrocarpus (Aiton) Pursh.) – antropofit zadomowiony
Wartości odżywcze
Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram żurawiny): Woda: 87,3 g. Tłuszcze: – g. Białka: 0,35 g. Węglowodany: 9,9 g. KJ = 200
Witaminy (mg/100 gram żurawiny): B1: 0,03 mg. B2: 0,02 mg. B6: -. C: 11 mg. E: -. Karoten: 0,004 mg
Minerały (mg/100 gram żurawiny): Sód: 1,76 mg. Potas: 90,0 mg. Magnez: 7,2 mg. Wapń 14,4 mg. Fosfor: 9,87 mg Żelazo: 0,86 mg. Jod: []
Przypisy