Jeśli organizm regularnie przyjmuje pokarm o niższej wartości energetycznej niż potrzebuje, doprowadzi to do tego, że organizm będzie
utleniał zapasy zgromadzonego
tłuszczu, co spowoduje spadek wagi ciała. Natomiast sytuacja, w której regularnie przyjmuje pokarm o wysokiej wartości energetycznej, to nadmiar wchłoniętych substancji będzie magazynowany w
tkance tłuszczowej, co tym samym podniesie wagę ciała. Jednym z powodów nadmiernego spożywania pokarmów są przyzwyczajenia oraz przyczyny psychologiczne. Korzystając z wiedzy badań
dietetycznych można obliczyć, że przykładowo regularne dzienne spożycie o dodatkowe 70 g
cukru lub 30 g tłuszczu, niż wynosi zapotrzebowanie, to organizm w ciągu miesiąca przytyje ok. 1 kg. Ciągłe nadmierne jedzenie prowadzi do
otyłości (gdy ciało o 20% przekracza optymalną masę), natomiast nadmierny niedobór składników spożywczych może skończyć się nawet
anoreksją.