Lekcja: "Rolnictwo na świecie - produkcja roślinna"
Używki i przyprawy
Plantacje herbaty zlokalizowane są głównie w strefie klimatu zwrotnikowego i podzwrotnikowego o dużej wilgotności w ciągu roku.
Kawa i kakao rosną głównie w strefie klimatów zwrotnikowych i podrównikowych o równomiernie rozłożonych opadach i średniej temperaturze 18–20°C w okresie wegetacyjnym.
Tytoń jest najbardziej rozpowszechnioną używką – uprawia się go zarówno w strefie umiarkowanej jak i podzwrotnikowej, zwrotnikowej czy gorącej.
Dojrzałe ziarna kawy po zbiorze na plantacji
Planacja herbaty w Malezji
Przyprawy: ich używanie ma na celu poprawę smaku i zapachu spożywanych potraw. Główne rośliny przyprawowe to: cebula, pieprz, chrzan, czosnek, papryka, pietruszka, cynamonowiec, muszkatołowiec, goździkowiec, imbir, bylica estragon, kminek zwyczajny, koper, majeranek, tymianek, wanilia, bazylia wonna, oregano.