Lekcja: "Rolnictwo na świecie - produkcja roślinna"
Warzywa i owoce
Na przełomie XIX i XX wieku w wyniku szybkiego wzrostu liczby ludności miast rósł popyt na warzywa i owoce. Wokół miast powstawały strefy podmiejskie specjalizujące się m.in. w sadownictwie i warzywnictwie. W miarę rozwoju środków transportu, chłodnictwa czy technologii przechowywania i przetwarzania owoców i warzyw strefy te zaczęły się poszerzać. W różnych regionach świata powstawały wyspecjalizowane gospodarstwa rolne, dostarczające owoców i warzyw.
W światowym sadownictwie duże obszary zajmują plantacje:jabłoni, grusz, śliw, wiśni i czereśni oraz krzewów winnej latorośli, porzeczek, agrestu, malin i truskawek.
Dużą rolę pełnią także plantacje owoców cytrusowych (cytryn, pomarańcz, grapefruitów, mandarynek).
Do owoców mających znaczenie w handlu międzynarodowym należą: ananasy, winogrona, figi, daktyle, banany, cytrusy, migdały, orzechy czy mango.
Czołowi producenci owoców w 2009r:
Chiny – 114,1 mln ton Indie – 68,4 mln ton Brazylia – 37,9 mln ton USA – 27,1 mln ton Włochy – 18,1 mln ton Indonezja – 17,1 mln ton Meksyk – 16,1 mln ton
Czołowi producenci warzyw w 2009r:
Chiny – 459,6 mln ton Indie – 90,8 mln ton USA – 37,8 mln ton Turcja – 26,7 mln ton Egipt – 20,3 mln ton Iran – 16,4 mln ton Rosja – 14,8 mln ton