Il existe une tres grande variété de pains qui se différencient par leurs recettes de fabrication mais également leurs formes (baguette, boule, etc...). (Istnieje szeroki wybór pieczywa, które różnią się według receptur wytwarzania, ale także kształtów /bagietka, bułka, itp.../).
Le décret « pain » du 13 septembre 1993 décrit la composition du pain de tradition française et du pain au levain. (Dekret „chleb” z 13 września 1993 r. opisuje skład tradycyjnego chleba francuskiego i chleba na zakwasie.)
La réglementation européenne définit les additifs autorisés pour certaines appellations. (Jakie dodatki dopuszczone są do niektórych wyrobów określa Rozporządzenie Europejskie.)
Différents types de pain: (Różne gatunki chleba)
ficelle – le pain courant français (zwykły francuski chleb)
baguette (bagietka – pieczywo białe)
pain de mie (chleb biały)
pain de campagne (chleb wiejski pszenno-żytni)
pain de seigle (chleb żytni)
boule bio (bułka z mąki pochodzącej z upraw ekologicznych)