Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Język niemiecki » Lekcje tematyczne

123456789101112131415161718192021
Lekcja: "Żywność i żywienie"

Obiad francuski - le déjeuner français


Quatrième actefromage (ser)

Après avoir tout mangé on prend du fromage.
(Po zjedzeniu wszystkiego zabieramy się za sery.)
En France on produit un fromage différent pour chaque jour de l'année.
(We Francji produkuje się inny ser na każdy dzień roku.)
Il y en a 400 types de fromage environ.
(Jest ich około 400 gatunków.)
Czy wiecie, że:
we Francji ser spożywany jest tylko jako czwarte danie obiadu lub kolacji i nie jada się go z chlebem.
- les bleus – les pâtes persillées (sery z przerostem pleśni zwane niebieskimi, z mleka krowiego)
- les chèvres
(sery z mleka koziego)
- les souples – les pâtes molles à croute fleurie
(sery miękkie o skórce z porostem pleśniowym, z mleka krowiego lub koziego: Brie, Camembert...)
- les puissants – les pâtes molles à croute lavée
(sery pikantne, miękkie)
- les tendres – les pâtes pressées non cuites
(sery półtwarde, niegotowane: Edam, Mimolette)
- les fruités – les pâtes pressées cuites
(sery twarde, dojrzewające: Emmental, Beaufort)
- les joueurs – fromage frais
(twarożki solone, słodzone, z dodatkami albo bez)
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie