|
Aktualna kategoria:
Nauka » Język niemiecki » Lekcje tematyczne
| 1 | | | 2 | | | 3 | | | 4 | | | 5 | | | 6 | | | 7 | | | 8 | | | 9 | | | 10 | | | 11 | | | 12 | | | 13 | | | 14 | | | 15 | | | 16 | | | 17 | | | 18 | | | 19 | | | 20 | | | 21 | |
Lekcja: "Żywność i żywienie"
|
|
|
Ryby, przyprawy
-
poissons, épices
ryby - poissons
crevettes (krewetki)
crabes (kraby)
huîtres (ostrygi)
crampons (raki)
sprats (szprotki)
sardines (sardynki)
anchois
escargots (ślimaki)
saumon (łosoś)
truite (pstrąg)
hareng (śledź)
morue (dorsz)
thon (tuńczyk)
patauger (flądra)
sole (sola)
homard (homar)
|
|
|
Zapamiętaj:
Je mange du poisson.
J'aime le poisson.
|
|
|
przyprawy - épices
sel (sól)
sucre (cukier)
farine (mąka)
semoule (kasza)
riz (ryż)
poivre (pieprz)
coriandre (kolendra)
vinaigre (ocet)
clou de girofle (goździki)
laurier (liście laurowe)
safran (szafran)
gingembre (imbir)
ail blanc (czosnek)
thym (tymianek)
|
|
|
origan (oregano)
raifort (chrzan)
basilic (bazylia)
marjolaine (majeranek)
estragon (estragon)
aneth (koperek)
liveche (lubczyk)
sauge (szałwia)
noix de muscade (gałka muszkatołowa)
cardamone (kardamon)
chili rouge (czerwone chili)
piment (ziele angielskie)
|
| |
|
|
|
Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:
|
|