Cząsteczki
białka mają różne kształty, co wpływa na wygląd białek, wśród których wyróżnia się:
białka fibrylarne (włókienkowe) i
globularne (sferyczne). Białka fibrylarne (np.
kolagen, który występuje m.in. w skórze,
miozynę i
keratynę) charakteryzują się dużym stosunkiem długości osi długiej do długości osi krótkiej, co powoduje asymetryczność cząsteczek, które tworzą powiązane ze sobą różnego typu
wiązaniami kowalencyjnymi zespoły rozciągniętych
łańcuchów polipeptydowych. Takie białka są na ogół nierozpuszczalne i posiadają trwałą strukturę. Cząsteczki białek globularnych (głównie
białka enzymatyczne i pełniące funkcje odpornościowe) charakteryzują się niewielkim stosunkiem długości osi długiej do krótkiej, co powoduje eliptyczność cząsteczek. Są stabilizowane różnymi wiązaniami kowalencyjnymi oraz składają się z pofałdowanych i dodatkowo zwiniętych łańcuchów polipeptydowych.