Lekcja: "109. Budowa i czynności układu pokarmowego człowieka"
Trawienie i wchłanianie cukrów, białek i tłuszczów
Wszystkie procesy trawienne zachodzące w przewodzie pokarmowym charakteryzują się przemianami chemicznymi, które w poszczególnych etapach przeprowadzają rozkładanie składników pokarmowych, działając na nie licznymi enzymami hydrolitycznymi. Jednymi z nich są amylazy, które rozkładają wiązania chemiczne cukrów złożonych. Amylazy ślinowe i trzustkowe odczepiają dwucukrowe cząsteczki maltozy od cząsteczki wielocukru. Kolejny rozkład maltozy jest rozkładany przez maltazę. Glukoza – produkt końcowy trawienia - jest wchłaniana przez enterocyty do naczyń krwionośnych kosmków jelitowych, skąd wędruje do wątroby, a z jejukładem krwionośnym rozprowadzana jest po całym organizmie. Jej nadwyżka może być wykorzystana do syntezy glikogenu. Gdy nadmiar glukozy w wątrobie jest zbyt wielki i utrzymuje się przez dłuższy czas, to jest ona zamieniana na kwasy tłuszczowe lub glicerol, a związki te są wydzielane do krwi, skąd trafiają do tkanki tłuszczowej i zamieniają się w tłuszcz obojętny.