Die Muskatnuss hat einen harzigen und warmen, leicht bitteren Geschmack. Frisch geriebene Muskatnuss hat einen kräftigeren Geschmack. Das Aroma des Muskats ist leicht flüchtig. Die Muskatnuss wird sehr gerne zum Würzen von süßen Speisen verwendet (wie Weihnachtsgebäcke, Pfannkuchen). Muskat wird auch als Gewürz für Saucen, Suppen, Gemüse- und Fleischgerichte benutzt. Muskat passt gut zu Blumenkohl und Rotkohl. Er eignet sich auch gut zu Tomatensaft, Zitronensaft, Kakao und zu einigen alkoholischen Cocktails.
Gałka muszkatołowa ma żywiczny i ciepły, lekko gorzkawy smak. Świeżo starta gałka muszkatołowa ma mocniejszy smak. Aromat gałki muszkatołowej jest lotny. Gałka muszkatołowa bardzo chętnie używana jest do słodkich dań (takich jak wypieki bożonarodzeniowe, naleśniki). Gałka muszkatołowa używana jest również jako przyprawa do sosów, zup, dań warzywnych oraz dań mięsnych. Pasuje także do kalafiora i czerwonej kapusty. Nadaje się także do soku pomidorowego, soku z cytryny, kakao oraz niektórych alkoholowych koktajli.