In der Küche wird Majoran sowohl frisch als auch getrocknet verwendet. Er ist (neben Schnittlauch und Petersilie) das am meisten verwendete Gewürzkraut. Majoran hat einen würzigen, aromatischen Geschmack. Als Gewürz wird er hauptsächlich in Suppen, Saucen und Kartoffelgerichten verwendet. Majoran wird auch besonders gern zum Würzen von Wurst verwendet. Mit Majoran kann man außerdem Pilze, Tomaten, Gurken, Fische usw. würzen. Er hilft uns auch, die schweren Speisen zu verdauen. Majoran sollten wir seht sparsam dosieren.
W kuchni majeranek używany jest zarówno świeży jak i suszony. Jest on (poza pietruszką i szczypiorkiem) najczęściej stosowaną przyprawą ziołową. Majeranek ma pikantny, aromatyczny smak. Jako przyprawa jest on najczęściej używany w zupach, sosach oraz daniach ziemniaczanych. Majeranek jest również szczególnie chętnie używany do przyprawiania kiełbasy. Poza tym majerankiem możemy przyprawić grzyby, pomidory, ogórki, ryby itp. Pomaga on także w przetrawieniu ciężkich potraw. Majeranku powinniśmy używać oszczędnie.