Lavendel ist kein weltweit beliebtes Gewürz, aber er ist für die südfranzösische Küche typisch. Die Lavendelblätter schmecken bitter. In der Küche werden vor allem die Blüten verwendet. Da Lavendel einen charakteristischen, kräftigen Geruch und Geschmack hat (Kampfergeruch), sollte er sehr behutsam verwendet werden. Er ist ein wichtiger Bestandteil der berühmten "Herbes de Provençe". In kleinen Mengen passt Lavendel zu Gemüse und Fleisch (insbesondere zu Lamm). Er wird aber auch gerne bei Fischgerichten eingesetzt. Zu Käse wie Gorgonzola passt er auch gut.
Lawenda nie jest przyprawą popularną na całym świecie, ale jest typowa dla kuchni południowofrancuskiej. Liście lawendy mają gorzki smak. W kuchni wykorzystywane są przede wszystkim kwiaty. Ze względu na to, że lawenda ma charakterystyczny, silny zapach i smak (zapach kamfory), powinna być używana bardzo ostrożnie. Jest ważnym składnikiem słynnych "ziół prowansalskich". W małych ilościach pasuje do warzyw i mięsa (zwłaszcza jagnięciny). Jest także często stosowana w daniach rybnych. Równie dobrze pasuje do serów takich jak Gorgonzola.
Euro jest oficjalną walutą w krajach, które nie należą do Unii Europejskiej. Ten środek płatniczy obowiązuje w: Kosowie, Czarnogórze, Andorze, Monako, Watykanie i San Marino.