Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Język niemiecki » Lekcje tematyczne

1...891011121314151617181920212223242526
Lekcja: "119. Świat przypraw – część 3"

der Paprika - papryka



Die Verwendung von Paprika ist sehr vielseitig. Sehr oft wird in der Küche das Paprikapulver verwendet. Neben Pfeffer und Salz gehört Paprika zu den wichtigsten Gewürzen. Paprikapulver verliert jedoch schnell an Aroma und wird braun. Mit Paprika würzen wir zum Beispiel fast alle ungarischen Gerichte. Paprika passt auch zu Hammelfleisch, Schweinebraten und zu allen Tomatengerichten. Er eignet sich auch zu den grünen und gemischten Salaten, Gemüsesuppen, Kartoffelsalat, Spaghetti und Reisgerichten. Aus Paprika machen wir auch die scharfen, pikanten Saucen (wie die bekannte Tabasco-Sauce).

Stosowanie papryki jest bardzo wszechstronne. W kuchni bardzo często używana jest papryka mielona. Oprócz pieprzu i soli papryka to jedna z najczęściej stosowanych przypraw. Papryka mielona szybko traci swój smak i staje się brązowa. Papryką przyprawiamy na przykład prawie wszystkie węgierskie potrawy. Papryka pasuje również do baraniny, wieprzowiny oraz wszystkich potraw z pomidorów. Nadaje się również do zielonych i mieszanych sałatek, zup warzywnych, sałatki ziemniaczanej, spaghetti i dań z ryżu. Z papryki wykonujemy również ostre, pikantne sosy (takie jak słynny sos Tabasco).
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie