Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Geografia » Liceum - lekcje

123456789101112131415161718...2324
Lekcja: "027. Charakterystyka wód wszechoceanu"
Oceany zajmują 71% powierzchni
Ziemi
Charakterystyka wód wszechoceanu

Skład i właściwości chemiczne wody morskiej

Zmienność zasolenia oceanów zależy głównie od temperatury i związanych z nią procesów parowania i zamarzania. Większość wód oceanicznych ma zasolenie w granicach 33-37‰. Przyjmuje się, że średnią wartością jest 35‰. Ilość soli w oceanach jest tak duża, że gdyby odparować całą wodę, to na dnie utworzyłaby się warstwa o grubości 62 m. Zasolenie oceanów wykazuje przestrzenne zróżnicowanie będące efektem parowania i opadów. Obszary zwrotnikowe o wysokiej temperaturze powietrza i małych opadach mają zasolenie przekraczające nawet 38‰, a obszary chłodne o małym parowaniu – poniżej 32‰.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie