koagulat - substancja rozpuszczona powstała po odparowaniu rozpuszczalnika z koloidu
żel - typowa forma koagulatu, układ o wyglądzie zbliżonym do ciała stałego, często miękki i elastyczny
koagulacja - proces przejścia koloidu w koagulat, polega na łączeniu się cząstek koloidalnych w wielkie agregaty tworzące nieregularną sieć
peptyzacja - proces przejścia koagulatu w koloid (odwrotność koagulacji)
galareta - substancja powstała po rozpuszczenia płatków żelatyny w gorącej wodzie i ochłodzeniu roztworu
emulsje - są to układy rozproszone, w których zarówno substancja jak i ośrodek rozpraszający są cieczami.
emulgator - stabilizujący układ dodawany do typowych emulsji; składa się zazwyczaj z dwóch części: hydrofobowej (zwykle dość długiej i oznaczonej na rysunkach kolorem zielonym) oraz hydrofilowej (niewielkiej oznaczonej na rysunkach kolorem pomarańczowym)
piany - są to układy dyspersyjne, w których substancją rozpuszczoną jest gaz, a ośrodkiem dyspersyjnym ciecz lub ciało stałe; z reguły nietrwałe