Koriander wird heute in vielen europäischen Ländern angebaut. In der Küche werden hauptsächlich die getrockneten Koriandersamen verwendet. Koriander ist in der Weihnachtsbäckerei im Kleingebäck und Lebkuchen unersetzlich. Er eignet sich auch für Brot und Brötchen, Honigkuchen und Biskuits. Koriander eignet sich sowohl für pikante als auch für süße Gerichte. Er passt auch zu Gemüse, Saucen und Suppen. Koriander verwenden wir auch zu gebratenem Fisch und Fleisch. Blätter und Samen sind auch im Curry enthalten.
Kolendra jest obecnie uprawiana w wielu krajach europejskich. W kuchni używane są głównie suszone nasiona kolendry. Kolendra jest niezastąpiona w wypiekach bożonarodzeniowych w herbatnikach i piernikach. Nadaje się również do chleba i bułek, miodowników i biszkoptów. Kolendra nadaje się zarówno do pikantnych jak i słodkich dań. Pasuje również do warzyw, sosów i zup. Kolendry używamy także do smażonej ryby oraz mięsa. Liście i nasiona znajdują się również w curry.