Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

cukier słodowy

cukier słodowy - maltoza, C12H22O11, disacharyd zbudowany z 2 cząsteczek d-glukozy. Tworzy się ze skrobi i glikogenu pod działaniem enzymu diastazy lub amylaza albo jako produkt przejściowy kwaśnej hydrolizy. Jest substancją białą, krystaliczna, mniej słodką od sacharozy (0,6 słodyczy sacharozy). Występuje w słodzie i pośrednich produktach przemysłu fermentacyjnego (zacier, brzeczka, syrop skrobiowy).


Inne hasła zawierające informacje o "cukier słodowy":

Trzcina cukrowa ...

Fruktoza ...

Jarząb pospolity ...

Ryboza ...

Deoksyryboza ...

Lista Przebojów Programu Trzeciego ...

Chemia ...

Edward Gierek ...

Cukier spożywczy ...

Cukier trzcinowy ...


Inne lekcje zawierające informacje o "cukier słodowy":

210. Gospodarka Polski. Przemysł i budownictwo (plansza 10) ...

Budowa i funkcja DNA (poprawiona) (plansza 4) ...

127. Charakterystyka państw intensywnie rozwijających się na podstawie Chin, Indii, Arabii Saudyjskiej i Brazylii (plansza 26) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie