|
HGB (piwo)
HGB (piwo)HGB (ang. High Gravity Brewing) –
warzenie
wysoko stężonej
brzeczki
. Jest to stosowana często przez nowoczesne
browary
metoda produkcji
piwa
polegająca na wytworzeniu brzeczki ze znacznie wyższą zawartością ekstraktu niż to odpowiada ekstraktowi w gotowym piwie.[1] Osiąga się to poprzez odpowiednie metody
zacierania
słodu jak np. dłuższa przerwa scukrzająca w
temperaturze
ok. 65–66°C oraz dodanie cukru, syropu sacharozowego, skrobiowego lub ekstraktu słodowego. Efektem tego jest skoncentrowana brzeczka piwna, która przed fermentacją, po fermentacji lub przed rozlewem rozcieńczana jest zimną
wodą
[2]. Metoda ta wprowadzona po drugiej wojnie światowej w Ameryce upowszechniła się również w Europie i Afryce. Pozwala ona na znaczne przyśpieszenie technologii produkcji piwa oraz zwiększenie do 30% przepustowości działów: -
warzelni
- przy takim samym wydatku energetycznym osiąga się skoncentrowaną brzeczkę, a co za tym idzie więcej piwa
- fermentowni - jeśli woda dodawana jest po fermentacji
- leżakowni - jeśli woda dodawana jest dopiero przed rozlewem
Umożliwia ona również wykorzystanie tej samej brzeczki do produkcji wielu piw o zróżnicowanym końcowym stężeniu
ekstraktu
.[3] Jeżeli gęstość brzeczki nastawnej w przypadku produkcji piw typu lager nie przekracza 15% to smak piwa wyprodukowanego metodą HGB jest niemal identyczny z metodami naturalnymi.[1] Im bardziej skoncentrowana jest brzeczka nastawna tym większy negatywny wpływ ma użycie tej metody na końcowy profil aromatyczno-smakowy w gotowym piwie, gdyż produkcja koncentratu brzeczki o zwiększonej zawartości ekstraktu i przy użyciu wyższych temperatur powoduje wytwarzanie się większej ilości ubocznych produktów fermentacji. Przypisy- ↑ 1,0 1,1 Wolfgang Kunze: Technologia piwa i słodu. Warszawa: Piwochmiel/VLB Berlin, 1999, s. 432. .
- ↑ Tadeusz Pazera, Tadeusz Rzemieniuk: Browarnictwo. Warszawa: Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1998, s. 201. .
- ↑ Piotr Antkiewicz, Aleksander Poreda, Tadeusz Kuchciak: Modyfikacje procesu zacierania różnych surowców w celu uzyskania normatywnej brzeczki. VIII Szkoła Technologii Fermentacji Jamrozowa Polana 26-29.03.2003
SzTF
[dostęp: 02.04.2009]
Inne hasła zawierające informacje o "HGB (piwo)":
Nadciśnienie tętnicze
...
1933
...
Puck
...
Żywiec
...
Browar
...
Bürgerliches Gesetzbuch
...
Otyłość brzuszna
...
Stanisław Ignacy Witkiewicz
...
Pasteryzacja
...
1459
...
Inne lekcje zawierające informacje o "HGB (piwo)":
117 Gospodarka folwarczno-pańszczyźniana (plansza 12)
...
112. Zmiany gospodarki i społeczeństwa polskiego w XVI w. (plansza 14)
...
Sklepy (plansza 6)
...
|
|
|
|