Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

HGB (piwo)

HGB (piwo)

HGB (ang. High Gravity Brewing) – warzenie wysoko stężonej brzeczki . Jest to stosowana często przez nowoczesne browary metoda produkcji piwa polegająca na wytworzeniu brzeczki ze znacznie wyższą zawartością ekstraktu niż to odpowiada ekstraktowi w gotowym piwie.[1] Osiąga się to poprzez odpowiednie metody zacierania słodu jak np. dłuższa przerwa scukrzająca w temperaturze ok. 65–66°C oraz dodanie cukru, syropu sacharozowego, skrobiowego lub ekstraktu słodowego.

Efektem tego jest skoncentrowana brzeczka piwna, która przed fermentacją, po fermentacji lub przed rozlewem rozcieńczana jest zimną wodą [2]. Metoda ta wprowadzona po drugiej wojnie światowej w Ameryce upowszechniła się również w Europie i Afryce. Pozwala ona na znaczne przyśpieszenie technologii produkcji piwa oraz zwiększenie do 30% przepustowości działów:

  • warzelni - przy takim samym wydatku energetycznym osiąga się skoncentrowaną brzeczkę, a co za tym idzie więcej piwa
  • fermentowni - jeśli woda dodawana jest po fermentacji
  • leżakowni - jeśli woda dodawana jest dopiero przed rozlewem

Umożliwia ona również wykorzystanie tej samej brzeczki do produkcji wielu piw o zróżnicowanym końcowym stężeniu ekstraktu .[3]

Jeżeli gęstość brzeczki nastawnej w przypadku produkcji piw typu lager nie przekracza 15% to smak piwa wyprodukowanego metodą HGB jest niemal identyczny z metodami naturalnymi.[1] Im bardziej skoncentrowana jest brzeczka nastawna tym większy negatywny wpływ ma użycie tej metody na końcowy profil aromatyczno-smakowy w gotowym piwie, gdyż produkcja koncentratu brzeczki o zwiększonej zawartości ekstraktu i przy użyciu wyższych temperatur powoduje wytwarzanie się większej ilości ubocznych produktów fermentacji.

Przypisy

  1. 1,0 1,1 Wolfgang Kunze: Technologia piwa i słodu. Warszawa: Piwochmiel/VLB Berlin, 1999, s. 432. . 
  2. Tadeusz Pazera, Tadeusz Rzemieniuk: Browarnictwo. Warszawa: Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1998, s. 201. . 
  3. Piotr Antkiewicz, Aleksander Poreda, Tadeusz Kuchciak: Modyfikacje procesu zacierania różnych surowców w celu uzyskania normatywnej brzeczki. VIII Szkoła Technologii Fermentacji Jamrozowa Polana 26-29.03.2003 SzTF [dostęp: 02.04.2009]


Inne hasła zawierające informacje o "HGB (piwo)":

Nadciśnienie tętnicze ...

1933 ...

Puck ...

Żywiec ...

Browar ...

Bürgerliches Gesetzbuch ...

Otyłość brzuszna ...

Stanisław Ignacy Witkiewicz ...

Pasteryzacja ...

1459 ...


Inne lekcje zawierające informacje o "HGB (piwo)":

117 Gospodarka folwarczno-pańszczyźniana (plansza 12) ...

112. Zmiany gospodarki i społeczeństwa polskiego w XVI w. (plansza 14) ...

Sklepy (plansza 6) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie