Cząsteczka mioglobiny.
Różne kolory oznaczają poszczególne helisy alfa budujące pojedynczą cząsteczkę mioglobiny.
Porównanie krzywych saturacji Mioglobiny(Mb) z Hemoglobiną (HbA), Hemoglobiną płodową(HbF)
Mioglobina (oznaczana również: Mb) - złożone białko globularne biorące udział w magazynowaniu tlenu. Jest pojedynczym łańcuchem białkowym, o
masie cząsteczkowej
17053
Da
[1], zbudowanym z 153 reszt
aminokwasowych
. Jej budowa drugorzędowa i
trzeciorzędowa
jest bardzo podobna do budowy podjednostki β w
hemoglobinie
. W
1958
roku
John Kendrew
i współpracownicy wyznaczyli dokładną strukturę mioglobiny stosując
rentgenografię strukturalną
. Była to pierwsza poznana struktura białka. Za odkrycie Kendrew otrzymał
Nagrodę Nobla w dziedzinie chemii
w roku
1962
, dzieląc ją z
Maxem Perutzem
.
Budowa
Mioglobina jest silnie upakowaną, w przybliżeniu kulistą cząsteczką o wymiarach 4,5 x 3,5 x 2,5
nm
. Około 75% łańcucha występuje w formie ośmiu prawoskrętnych
helis α
o długości 7 - 20 aminokwasów.[2] Poszczególne helisy oznacza się literami od A do H. Aby odnieść się do konkretnego aminokwasu określamy w której helisie się on znajduje (np. F) oraz liczbę wskazującą pozycję od końca N (aminowego) w tej helisie. I tak np. "His F8" odpowiada helisie F i ósmemu aminokwasowi na niej, który okazuje się być
histydyną
.
Grupę prostetyczną
mioglobiny stanowi
hem
. Znajduje się on w zagłębieniu pomiędzy helisami E i F, a w jego centrum jest
związane koordynacyjnie
żelazo w formie
jonu
Fe2+. Utlenienie jonu żelaza Fe2+ do Fe3+ powoduje utratę aktywności biologicznej białka.
Zewnętrzna część cząsteczki mioglobiny jest polarna, natomiast jej wnętrze jest niepolarne. Dzieje się tak, gdyż reszty aminokwasowe zawierające grupy polarne kierowane są na zewnątrz cząsteczki, a reszty niepolarne kierowane są do środka. Jedynym wyjątkiem od tej reguły są dwie polarne reszty histydyny (F8 i E7), które skierowane są do wnętrza cząsteczki. His F8 określana jest mianem histydyny proksymalnej, a His E7 - dystalnej.
Rodzaje mioglobiny:
-
oksymioglobina
– mioglobina
utlenowana
, magazynująca tlen;
- karboksymioglobina - mioglobina związana z
tlenkiem węgla(II)
. W warunkach fizjologicznych stanowi ok. 1% mioglobiny. Wędzonemu mięsu nadaje charakterystyczny, jasno czerwony kolor.
- apomioglobina (apoMb) - mioglobina pozbawiona hemu;
- metmioglobina – mioglobina z
utlenionym
atomem żelaza.
Funkcja
Główną funkcją mioglobiny jest magazynowanie tlenu w
mięśniach czerwonych (poprzecznie prążkowanych)
. Podczas nadmiernego wysiłku, kiedy ciśnienie cząsteczkowe tlenu spada w mięśniach do bardzo niskiej wartości 5
mm Hg
, mioglobina uwalnia zmagazynowane cząsteczki O2 i pozwala mitochondriom na syntezę
ATP
na drodze
fosforylacji oksydacyjnej
.
Kluczową rolę w wiązaniu tlenu przez mioglobinę pełni hem wraz ze związanym koordynacyjnie jonem żelaza(II), oraz histydyna proksymalna i dystalna. Fe2+ wiąże się piątym wiązaniem koordynacyjnym z pierścieniem imidazolowym histydyny proksymalnej. Po przeciwnej stronie płaskiego układu hemu znajduje się histydyna dystalna, która nie wiąże się z żelazem, pełni jednak istotną rolę jako zawada przestrzenna, utrudniając przyłączanie się cząsteczkom
tlenku węgla
(CO).
Jedna cząsteczka mioglobiny przenosi jedną cząsteczkę tlenu. Tlen zajmuje szóstą pozycję koordynacyjną w atomie żelaza. Przyłączenie atomu O2 powoduje zmianę konformacji części białka.
Zobacz też
Linki zewnętrzne
Przypisy