Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

123456789101112131415161718
Lekcja: "112. Transpiracja u roślin i ich nawożenie"
Nawozy mineralne i żywność ekologiczna
Jabłka z rolnictwa ekologicznego
Nadmierne i systematyczne używanie nawozów mineralnych stosowanych w rolnictwie, sadownictwie i ogrodnictwie jest stosowane, by zwiększyć plony, a tym samym zyski ze sprzedaży produktów. Zbyt duże dawki, nieodpowiednie proporcje składników pokarmowych lub brak możliwości wykorzystania nawozu w danych warunkach glebowych, przy niedostatku lub nadmiarze wody, niektórych pierwiastków, nieodpowiednim odczynie gleby lub nadmiernym zachwaszczeniu, są przyczyną degradacji siedliska rolniczego oraz zanieczyszczenia środowiska. Jednocześnie dbałość, nie tylko o zdrowie człowieka, sprawia że w niektórych regionach zaczyna się stosować odpowiednie, nieprzekraczające maksimum, dawki nawozów lub nawet je zaniżać. Dodatkowym elementem ograniczenia w ich stosowaniu jest moda na żywność ekologiczną.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie