Wacholderbeeren haben einen balsamischen Duft. Sie haben einen süßlich-harzigen, etwas bitteren Geschmack. In der Küche werden die getrockneten oder die ganzen Früchte verwendet. Wacholderbeeren eignen sich zu Fleischmarinaden. Sie passen auch zu Schweinefleischgerichten. Die Wachholderbeeren sind für Sauerkraut unverzichtbar. Sie eignen sich auch zu Wildfleisch. Die Wacholderbeeren verwendet man auch zum Einlegen von Gemüse. Mit Wacholderbeeren kann man auch Suppen und Saucen würzen.
Owoce jałowca mają balsamiczny zapach. Mają słodko-żywiczny, lekko gorzkawy smak. W kuchni wykorzystywane są owoce wysuszone albo całe owoce. Owoce jałowca nadają się do marynat mięsnych. Pasują również do potraw z wieprzowiny. Owoce jałowca są niezbędne do kiszonej kapusty. Nadają się również do dziczyzny. Owoce jałowca używane są również do marynowania warzyw. Owocami jałowca można doprawić również zupy oraz sosy.
Wiatr na Ziemi nie może wiać szybciej niż 520 km/h, jest to spowodowane siłami, które wpływają na cząsteczki powietrza (m .in. przyciąganie, tarcie, różnice ciśnień powietrza).