Rosmarin hat einen intensiven, kräftig - würzigen Geschmack mit einer leicht bitteren Note, deswegen sollte er sparsam verwendet werden. Rosmarin eignet sich zu saftigem Braten und Grill. Er gilt vor allem als vielseitiges Fleischgewürz aber er passt auch zu Gemüse, Kartoffeln und Tomatensuppen. Lamm- und Hammelfleisch, Schweinebraten, Kalbfleisch, Kaninchenbraten und Kalbshaxe schmecken mit Rosmarin köstlich. Sogar Gebäck und Süßspeisen werden mit Rosmarin aromatisiert.
Rozmaryn ma intensywny, silnie - korzenny aromat z lekko gorzkawą nutą, dlatego powinien być używany oszczędnie. Rozmaryn nadaje się do soczystych pieczeni i grilla. Jest on uważany przede wszystkim za uniwersalną przyprawę do mięsa ale świetnie pasuje do warzyw, ziemniaków i zup pomidorowych. Jagnięcina i baranina, wieprzowina, cielęcina, pieczony królik i gicz cielęca z rozmarynem smakują przepysznie. Nawet pieczywo i desery są aromatyzowane rozmarynem.