Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Język niemiecki » Lekcje tematyczne

1...45678910111213141516171819202122
Lekcja: "128. Świat przypraw – część 4"

der Rosmarin - rozmaryn



Rosmarin hat einen intensiven, kräftig - würzigen Geschmack mit einer leicht bitteren Note, deswegen sollte er sparsam verwendet werden. Rosmarin eignet sich zu saftigem Braten und Grill. Er gilt vor allem als vielseitiges Fleischgewürz aber er passt auch zu Gemüse, Kartoffeln und Tomatensuppen. Lamm- und Hammelfleisch, Schweinebraten, Kalbfleisch, Kaninchenbraten und Kalbshaxe schmecken mit Rosmarin köstlich. Sogar Gebäck und Süßspeisen werden mit Rosmarin aromatisiert.


Rozmaryn ma intensywny, silnie - korzenny aromat z lekko gorzkawą nutą, dlatego powinien być używany oszczędnie. Rozmaryn nadaje się do soczystych pieczeni i grilla. Jest on uważany przede wszystkim za uniwersalną przyprawę do mięsa ale świetnie pasuje do warzyw, ziemniaków i zup pomidorowych. Jagnięcina i baranina, wieprzowina, cielęcina, pieczony królik i gicz cielęca z rozmarynem smakują przepysznie. Nawet pieczywo i desery są aromatyzowane rozmarynem.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie