Die Petersilie ist eines der bekanntesten Gewürze. In der Küche verwenden wir alle Teile der Petersilie. Sie hat ein starkes Aroma. Wir unterscheiden die glattblättrige und die gekrauste Petersilie. Beide sind sehr reich an Vitaminen aber die glattblättrige Petersilie hat ein kräftiges Aroma und sie wird in der Küche öfter verwendet. Petersilie passt zu fast jedem Gericht. Als Gewürz passen die Blätter zu allen Gemüsen und Salaten, Saucen und Suppen, zu gekochtem Fisch, Kartoffeln und Reis.
Pietruszka to jedna z najbardziej popularnych przypraw. W kuchni wykorzystujemy każdą część pietruszki. Ma silny aromat. Rozróżniamy pietruszkę o gładkich liściach oraz pietruszkę kędzierzawą. Obie są bardzo bogate w witaminy, ale pietruszka o gładkich liściach posiada silniejszy aromat i jest częściej wykorzystywana w kuchni. Pietruszka pasuje niemal do każdej potrawy. Liście nadają się jako przyprawa do wszystkich warzyw i sałatek, sosów i zup, gotowanych ryb, ziemniaków oraz ryżu.