Der Pfeffer hat brennend-scharfes Geschmack. Schwarzer Pfeffer ist viel schärfer als weißer. Grüner Pfeffer ist zwar auch scharf aber vollwürzig. Schwarzer Pfeffer wird durch Abernten des unreifen grünen Samens kurz vor der Reife gewonnen. Grüner Pfeffer wird weit vor ihrer Reife, in grünem Zustand, geerntet. Für die Produktion des roten Pfeffers werden die reifen roten Früchte geerntet. Der weiße Pfeffer wird aus ausgereiften roten Früchten hergestellt.
Pieprz ma paląco-ostry smak. Pieprz czarny jest bardziej ostry niż biały. Pieprz zielony jest w prawdzie także ostry ale pełen aromatu. Pieprz czarny uzyskuje się przez zebranie niedojrzałych zielonych nasion tuż przed dojrzewaniem. Pieprz zielony jest zbierany na długo przed osiągnięciem dojrzałości, gdy jest zielony. Do produkcji pieprzu czerwonego zbierane są czerwone, dojrzałe owoce. Pieprz biały wytwarzany jest z dojrzałych czerwonych owoców.
Dittifoss to potęzny wodospad w północno-wschodniej Islandii. Moc produkowana przez przepływającą tam wodę wynosi średnio 85 Megawatów. Pozwoliłoby to zasilić w prąd około 200-tysięczne miasto.