Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Język niemiecki » Lekcje tematyczne

123456789101112131415161718...2122
Lekcja: "128. Świat przypraw – część 4"

der Pfeffer - pieprz



Der Pfeffer hat brennend-scharfes Geschmack. Schwarzer Pfeffer ist viel schärfer als weißer. Grüner Pfeffer ist zwar auch scharf aber vollwürzig. Schwarzer Pfeffer wird durch Abernten des unreifen grünen Samens kurz vor der Reife gewonnen. Grüner Pfeffer wird weit vor ihrer Reife, in grünem Zustand, geerntet. Für die Produktion des roten Pfeffers werden die reifen roten Früchte geerntet. Der weiße Pfeffer wird aus ausgereiften roten Früchten hergestellt.

Pieprz ma paląco-ostry smak. Pieprz czarny jest bardziej ostry niż biały. Pieprz zielony jest w prawdzie także ostry ale pełen aromatu. Pieprz czarny uzyskuje się przez zebranie niedojrzałych zielonych nasion tuż przed dojrzewaniem. Pieprz zielony jest zbierany na długo przed osiągnięciem dojrzałości, gdy jest zielony. Do produkcji pieprzu czerwonego zbierane są czerwone, dojrzałe owoce. Pieprz biały wytwarzany jest z dojrzałych czerwonych owoców.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie