Safran als Gewürz hat ein starkes, einzigartiges Aroma. Mit Safran kann man fast alle Gerichte würzen. Er passt gut sowohl zu Süßspeisen als auch zu herzhaften Gerichten. Die typische "Safrangerichte" sind zum Beispiel: orientalischer Pilaw, Brötchen, Sandkuchen und die Bouillabaisse. Safran wird oft direkt mit in den Teig gemischt, um leckere Kuchen, Torten und Keksen zu bekommen. Mit Safran würzt man auch alle Hammel- und Lammfleischgerichte. Mit Safran schmecken auch Fische, Suppe und Gemüse sehr gut!
Szafran jako przyprawa ma silny, niepowtarzalny smak. Szafranem można przyprawić niemal każdą potrawę. Pasuje zarówno do deserów jak i pożywnych dań. Typowymi "daniami szafranowymi" są na przykład: orientalny pilaw, bułeczki, babki piaskowe oraz Bouillabaisse (czyt. bujabes). Szafran miesza się często bezpośrednio z ciastem, aby uzyskać pyszne ciasta, torty oraz keksy. Szafranem przyprawia się także wszystkie dania z baraniny i jagnięciny. Z szafranem bardzo dobrze smakują również ryby, zupy i warzywa.