Dżdżownica (Lumbricus) – rodzaj
skąposzczetów
z rodziny
dżdżownicowatych
, ok. 250 gatunków; kosmopolityczne. Żyje w glebie, na głębokości do 1 m. Na powierzchnię wychodzi nocą lub w pochmurne, wilgotne dni. Ciało jej jest wydłużone, dł. 2-35 cm (gatunki tropikalne do 1 m), podzielone na segmenty, zabarwione na czerwono, różowo, brunatno, żółtawo lub czarno. Na każdym segmencie ciała dżdżownicy jest 8 szczecinek. Żywi się szczątkami organicznymi pobieranymi z gleby, zaś niestrawione resztki wydala w postaci grudek, zw.
koprolitami
. Przyczynia się do spulchnienia, alkalizacji, przewietrzenia i użyźnienia
gleby
. Niektóre gatunki dżdżownic wydzielają fosforyzujący śluz, który w czasie jej poruszania zmniejsza tarcie, ułatwia przesuwanie się między grudkami ziemi, chroni przed uszkodzeniem i wysuszeniem, a dzięki niemu świecą w ciemności. W Polsce najbardziej znanym przedstawicielem tego rodzaju jest
dżdżownica ziemna
.
Rozmnażanie
Dżdżownice są
obojnakami
– każdy osobnik posiada gamety męskie i żeńskie. Podczas
kopulacji
dwa osobniki wymieniają między sobą
gamety
przywierając brzusznymi stronami ciała. Ciała sklejone są śluzem wydzielanym przez
siodełko
(kilka zgrubiałych pierścieni tworzących się na naskórku), dlatego proces wymiany gamet nazywany jest siodełkowaniem. Gamety przedostają się do siodełka i są przekazywane partnerowi, który na krótko magazynuje je w zbiornikach nasiennych. Po dokonaniu wymiany zwierzęta się rozchodzą. Po kilku dniach siodełko wytwarza stwardniałą, błoniastą mufkę wypełnioną gęstą cieczą. Mufka, przesuwana ruchami ciała w kierunku głowy, dociera do żeńskiego otworu płciowego, skąd przedostają się do niej dojrzałe
jaja
, po dotarciu do zbiorników nasiennych, pobierane są plemniki. Po ześlizgnięciu się z ciała zwierzęcia powstaje
kokon
, gdzie następuje
zapłodnienie
. Z zapłodnionych jaj rozwijają się małe dżdżownice.
Dżdżownice podczas kopulacji
Występowanie
W Polsce stwierdzono występowanie 32 gatunków dżdżownic wśród których pospolitych i często spotykanych jest zaledwie ok. 10. W większości środowisk strefy nizinnej kraju dominują przeważnie tylko 2-4 gatunki. Rozmieszczenie dżdżownic w glebie zależy przede wszystkim od cech poszczególnych gatunków, a w pierwszym rzędzie od ich wymagań pokarmowych. Niektóre odżywiają się na powierzchni i żyją w górnej warstwie
gleby
, dalej będą one nazywane powierzchniowymi. Osobniki tych gatunków posiadają wyraźne czerwone lub czerwono-fioletowe ubarwienie części grzbietowej oraz spłaszczony tylny koniec ciała. Drugą grupę stanowią gatunki typowo glebowe, które żyją w głębi ziemi, rzadko wychodzą na powierzchnię i nie posiadają zabarwienia – będą dalej określane jako glebowe albo glebożerne. Pośrednie miejsce zajmuje
dżdżownica ziemna
(Lumbricus terrestris) pospolicie nazywana rosówką – największy wśród pospolitych gatunków.
Dżdżownice chętnie zasiedlają gleby wilgotne co jest zrozumiałe, bo ich ciało zawiera ponad 80%
wody
, a
woda
jest stale wymieniana z
glebą
. W ciągu doby około 60%
wody
jest wydalane przez układ wydalniczy i uzupełniane wraz z pokarmem i przez powłoki ciała. W przypadku nadmiernego przesuszenia gleby, zbyt wysokiej temperatury i odwodnienia wszystkie dżdżownice mogą zapadać w stan odrętwienia. Może ono trwać nawet kilka miesięcy. Często to samo zjawisko wywołuje brak pożywienia. Niektóre gatunki glebożerne zapadają w odrętwienie, które nie ma związku z pogarszaniem się warunków bytowania i jest u nich zjawiskiem normalnym. Stan ten trwa 1-2 miesięcy, najczęściej w okresie letnim. Dżdżownice zwijają się w charakterystyczny kłębuszek i pozostają w jamce wysłanej śluzem.
Dżdżownice dość dobrze znoszą dłuższe okresy zalania wodą dobrze natlenioną. Wychodzenie ich na powierzchnię w wilgotne, chłodne noce po ciepłym dniu czasami tłumaczone jest brakiem tlenu w glebie. Bardziej prawdopodobną przyczyną jest jednak działanie
siarkowodoru
wytwarzanego w ciągu dnia przez drobnoustroje glebowe przy niedoborze
tlenu
. Dżdżownice są bardzo wrażliwe na działanie niskich temperatur i już lekki mróz (-1 lub –2 °C) jest dla nich śmiertelny. Na polach i działkach pozbawionych okrywy bardzo dużo dżdżownic ginie z powodu wiosennych lub jesiennych przymrozków a nawet temperatur bliskich 0 °C. Zimę spędzają głęboko w niezamarzniętej glebie albo zapadają w stan odrętwienia.
Dżdżownice częściej występują w glebach gliniastych. W glebach lekkich, piaszczystych, łatwo przesychających a także w skrajnie ciężkich żyją tylko nieliczne, przystosowane gatunki. Optymalny odczyn gleby mieści się w zakresie
pH
5.5-8. Jednakże są gatunki, które licznie występują także w glebach o
pH
3.8 (np. lasy). Niewiele dżdżownic toleruje także wartości
pH
powyżej 8.
Odżywianie
Dżdżownice odżywiają się
związkami organicznymi
zawartymi w rozkładających się roślinach i szczątkach zwierząt. Niektóre, żyjące w głębi gleby korzystają z obumierających korzeni i próchnicy glebowej. Dżdżownice chętnie zjadają wprowadzony do gleby
obornik
a także odchody zwierząt na pastwiskach. W dzień, dżdżownice ściółkowe i powierzchniowe przebywają w glebie lub w innym ukryciu, natomiast nocą żerują wciągając do chodników martwą materię organiczną. W poszukiwaniu odpowiedniego pożywienia wykonują kilkumetrowe wędrówki ale później często wracają do własnej norki. Wybór pokarmu nie jest przypadkowy – dżdżownice wykazują wyraźne upodobania. Decyduje w tym wypadku przede wszystkim zawartość
azotu
białkowego i łatwo rozkładalnych
węglowodanów
. Większość gatunków potrafi rozróżniać pobierany pokarm. Rosówka chętnie zjada liście
szczyru
,
pokrzywy
,
bzu czarnego
,
jesionu
,
wiązu
,
głogu
,
czeremchy
. Mniej chętnie wybierane są liście
dębu
,
buka
i drzew iglastych a więc roślin o dużej zawartości
garbników
i
żywic
. Jako wyjątkowo smakowite traktowane są liście
roślin motylkowych
ze względu na wysoką zawartość
białka
. Oczywiście wraz z resztkami organicznymi dżdżownice zjadają i trawią liczne mikroskopijnej wielkości organizmy rozkładające te resztki. Są to
pierwotniaki
,
glony
,
bakterie
, grzyby glebowe,
promieniowce
,
nicienie
i wiele innych. Organizmy te stanowią główne źródło pokarmu dla gatunków kompostowych. Trochę inaczej kształtują się wymagania pokarmowe dżdżownic glebożernych, żyjących w głębi ziemi i rzadko wychodzących na powierzchnię. W ich jelicie stwierdzono niewielką ilość substancji organicznej, głównie pochodzących z korzeni i bardzo dużo cząstek mineralnych. Dżdżownice te zjadają w ciągu doby ilość gleby równą 20-40% ciężaru ich ciała tylko niewielka część zostaje przyswojona, reszta jako gruzełkowate odchody –
koprolity
trafia na powierzchnię gleby albo pozostaje w wydrążonych chodnikach.
Zastosowanie
Dżdżownice ziemne (zwłaszcza odmiana Eisenia Foetida) są wykorzystywane do tzw.
wermikompostowania
komunalnych odpadów organicznych. Ten typ
kompostowania
z udziałem tych bezkręgowców jest popularny m.in. w ośrodkach miejskich, budynkach mieszkalnych oraz miejscach pracy w
Kanadzie
[1]. Dżdżownice są stosowane jako przynęta
wędkarska
, a także zmrożone i poszatkowane jako pokarm uzupełniający dla
ryb akwariowych
.
Przypisy
- ↑ Andrzej Wesołowski. Gąsienice do roboty!. „Recykling”. 2 (86)/2008. ISSN 1731-9927. Ss. 22-23.