|
Kwas stearynowy
Kwas stearynowyKwas stearynowy (z
gr.
stear – łój, tłuszcz), kwas oktadekanowy –
organiczny
związek chemiczny
, jeden z nasyconych
kwasów tłuszczowych
, składnik
stearyny
. Właściwości: - białe, krystaliczne lub bezpostaciowe ciało stałe;
- słabo rozpuszcza się w wodzie;
- nie ulega dysocjacji jonowej;
- rozpuszcza się w alkoholu etylowym
- rozpuszcza się w rozpuszczalnikach organicznych;
- spala się żółtym płomieniem, ale zapala się dopiero po podgrzaniu, co oznacza, że palą się jego pary;
- reaguje z wodorotlenkiem sodu. Produktami tej reakcji są sól (stearynian sodu – mydło sodowe) i woda:
- C17H35COOH + NaOH → C17H35COONa + H2O
Kwas stearynowy występuje w postaci
estru
z
gliceryną
w
tłuszczach
zwierzęcych, a także w mniejszym stopniu w roślinnych. Otrzymuje się go w wyniku
hydrolizy
tłuszczów zwierzęcych w wysokiej temperaturze i pod zwiększonym ciśnieniem. Jest używany do produkcji
świec
,
mydeł
,
kosmetyków
,
leków
oraz do zmiękczania
gumy
. Przypisy
Inne hasła zawierające informacje o "Kwas stearynowy":
Nadciśnienie tętnicze
...
Oddychanie komórkowe
...
Kwas fosforowy
...
Zawał mięśnia sercowego
...
Kwasy organiczne
...
Jarząb pospolity
...
Aldehyd glicerynowy
...
Towar
...
Hemofilia
...
Grupa karbonylowa
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Kwas stearynowy":
210. Gospodarka Polski. Przemysł i budownictwo (plansza 10)
...
Budowa i funkcja DNA (poprawiona) (plansza 4)
...
Budowa i funkcja DNA (poprawiona) (plansza 3)
...
|
|
|
|