Roślina uprawna: w basenie
Morza Śródziemnego
uprawiana jest od wieków
oliwka europejska
(Olea europaea). Z owoców i nasion produkowany jest
olej
jadalny –
oliwa
. Owoce po uprzednim odpowiednim spreparowaniu nadają się do spożycia. Są bogate w związki mineralne — przede wszystkim fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E. Należą do owoców wyjątkowo wysokokalorycznych, 100 g zawiera ok. 150 kcal (zależy to oczywiście jeszcze od gatunku oliwek). Jedna mała (ok. 3 g) oliwka to 3–4 kcal.
Ciekawostki
Oliwka odgrywała dużą rolę w sztuce oraz mitologii narodów śródziemnomorskich.
Gałązka oliwna
jest uznawana za symbol pokoju i pojednania.
Oliwki zielone i czarne pochodzą z tych samych roślin. O kolorze decyduje etap dojrzewania owoców, na którym zostają zerwane (zielone zbierane są wcześniej).
Galeria zdjęć
Olea europaea ssp. europaea
Owoce oliwki w sierpniu
oliwki marynowane na tureckim targu
Przypisy
↑ Reveal James L. System of Classification. PBIO 250 Lecture Notes: Plant Taxonomy. Department of Plant Biology, University of Maryland, 1999.
Systematyka rodzaju Olea wg Reveala
. [dostęp 31 marca 2007].
Publikacja jest udostępniona w encyklopedii serwisu Szkolnictwo.pl. Treść objęta jest licencją GNU Wolnej Dokumentacji w wersji 1.1 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów.
Inne hasła zawierające informacje o "Oliwka (roślina)":