Macis (auch als Muskatblüte bekannt) ist der getrocknete, rotliche Samenmantel der Muskatnuss. Die Muskatnuss ist der Samenkern. Geruch und Geschmack der Muskatblüte sind stark aromatisch und würzig. Macis kommt aus Molukken. Muskatblüte ist ideal zu Kartoffel- und Gemüsegerichten (wie Blumenkohl, Spinat). Sie eignet sich auch zu hellen Soßen, Käsefondue oder Süßspeisen (Kompott oder Pudding). Auch Fisch- und Fleischgerichte erhalten durch Macis eine feine Note. Muskatblüte sollte man sehr sparsam verwenden, sonst kann man einen seifigen Geschmack bekommen.
Macis (znany również jako kwiat muszkatołowy) to wysuszona, czerwonawa osnówka gałki muszkatołowej. Gałka muszkatołowa to jądro nasiona muszkatołowca. Zapach oraz smak kwiatu muszkatołowego jest bardzo aromatyczny i pikantny. Kwiat muszkatołowy pochodzi z Moluków. Macis jest idealny do dań ziemniaczanych oraz warzywnych (takich jak kalafior, szpinak). Nadaje się również do białych sosów, fondue lub deserów (do kompotu lub puddingu). Również dania rybne i mięsne otrzymują dzięki kwiatowi muszkatołowemu subtelną nutę. Kwiatu muszkatołowego powinno używać się bardzo oszczędnie, w przeciwnym razie można otrzymać mydlany smak.