Chardonnay
Chardonnaywinorośl szczepu Charodonnay w rejonie Champagne Chardonnay – znana również jako Aubaine, Beaunois, Melon Blanc, Pinot Chardonnay oraz wieloma innymi nazwami, biała, przemysłowa odmiana
winorośli
wykorzystywana do produkcji białego wina oraz win musujących. PochodzenieTradycyjnie uznaje się, iż Chardonnay pochodzi z francuskiego rejonu Burgundii z okręgu Chablis, zaś nazwę wywodzi się od miejscowości
Chardonnay
. Jednakże przeprowadzone w roku 1998 przez amerykańskich naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego badania DNA, wykazały, że powstała ona na skutek naturalnej krzyżówki szczepów
Pinot gris
i nieuprawianego już dziś, pochodzącego z terenów
Chorwacji
Gouais Blanc. CharakterTa odmiana uprawiana jest obecnie w wielu krajach winiarskich, na łącznym obszarze 140 000 ha. Popularność tego szczepu wynika z uniwersalności oraz dużego zróżnicowania pomiędzy poszczególnymi klonami szczepu. Daje on dzięki temu, w zależności od miejsca upraw wina o niejednorodnym charakterze, od lekkich po ciężkie i dojrzałe, w Austrii produkuje się z niego nawet wina likierowe. Dzięki dużej zawartości cukru w gronach możliwe jest wytwarzanie z niego win o zawartości alkoholu dochodzącej niekiedy do 14–15%. Istotne w popularności tej uprawy jest również wysokie zainteresowanie konsumentów winami produkowanymi z tej odmiany czego wyrazem może być nazwanie Chardonnay kilku noworodków w
Wielkiej Brytanii
[1]. UprawyWe Francji uprawiany jest na 35 200 ha. 90 % upraw tej winorośli znajduje się w Burgundii oraz w regionie Champagne. W Burgundii tworzy się z niego białe wina w okręgach takich jak Chablis, Meursault, Puligny-Montrachet oraz wielu innych. W Champagne Zajmuje 26 % upraw, w produkcji
szampanów
łączony jest zazwyczaj ze szczepami
Pinot noir
lub Pinot Meunier. W regionie Côtes des Blancs wytwarza się jednak pod nazwą "Blanc de Blancs" szampany składające się w 100 % z Chardonnay. Ponadto niewielkie ilości tego szczepu są uprawiane w Alzacji, Dolinie Loary i Jurze. Francuskie wina produkowane z tego szczepu rzadko dojrzewają w beczkach dębowych. W
Australii
uprawy Chardonnay wynoszą 30 500 ha, zaś w
Nowej Zelandii
2 440 ha i owocują winami o aromacie melonów oraz owoców cytrusowych, nierzadko są one starzone w dębowych beczkach. Szczep ten jest tu często łączony z Sémillon oraz w produkcji win musujących z
Pinot Noir
. W Stanach Zjednoczonych największe uprawy Chardonnay znajdują się w Kalifornii i wynoszą 44 500 ha. Ponadto uprawia się je w Oregonie i Waszyngtonie na obszarze łącznym 3 200 ha. Amerykańskie wina produkowane z tego szczepu są zazwyczaj delikatne, o owocowym aromacie, starzone w dębowych beczkach nabierają nut waniliowych, karmelowych i maślanych. Mniejsze uprawy tego szczepu znajdują się min. we
Włoszech
(11 800 ha),
Mołdawii
(10 000 ha),
RPA
(6 000 ha),
Chile
(4 400 ha),
Słowenii
(3 600 ha),
Argentyny
(3 370 ha),
Austrii
,
Niemczech
(821 ha). Przypisy Bibliografia- Christina Fischer: Wino : leksykon Daumonta. Warszawa: Firma Księgarska Jacek Olesiejuk, 2006. .
Inne hasła zawierające informacje o "Chardonnay":
Chardonnay
winorośl szczepu Charodonnay w rejonie ChampagneChardonnay – znana również jako Aubaine, Beaunois, Melon Blanc, Pinot Chardonnay oraz ...
Znajomi Bree Van De Kamp
przyszedł z kartami. Tydzień później przyniósł chińszczyznę, bo Bree obsesyjnie myślała o Chardonnay. Dwudziestego dnia trzeźwości Bree przestała myśleć o alkoholu. Jej myśli krążyły ...
Wina włoskie
Marsala
, Menfi, Sambuca di Sicilia
Umbria
Orvieto, Torgiano, Grechetto
Trydent-Górna Adyga
Caldaro, Trentino Pinot Grigio, Trentino Chardonnay, Trentino Classico, Ter-Idego, Trentino Lagrein, Trentino Kretzer
Veneto
Bagnoli di Sopra, Bardolino, Breganze, ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Chardonnay":
W restauracji oraz w kawiarni (plansza 16)
Bordeaux et la truite ira bien avec le Chablis ou encore le Chardonnay. (Do pańskiego dania polecam panu Bordeaux, a do pstrąga będą pasować ...
|