Futrzarstwo – gałąź
gospodarki
, obejmująca pozyskiwanie skór
futerkowych
ze zwierząt futerkowych, upolowanych lub
hodowanych
, ocenę tych skór, obrót zakonserwowanymi skórami, wyprawianie futer i ich uszlachetnienie. Terminem tym w potocznym rozumieniu określane bywa także konfekcjonowanie futer na
odzież
i galanterię skórzaną (
kuśnierstwo
). Przedmiotem oceny, skupu i obrotu handlowego są skóry surowe konserwowane, tzn. poddane po oczyszczeniu z resztek mięsa i tłuszczu (mizdra), odpowiedniemu wysuszaniu, przetarciu w trocinach (dębowych, bukowych) lub soleniu. Ocena i klasyfikacja skór futerkowych ze względu na:
-
gatunek
lub rasę zwierzęcia futerkowego,
- pochodzenie,
- sposób zdjęcia (defekty),
- wstępną obróbkę,
- wielkość skóry,
- jakość okrywy
włosowej
(odbywa się w punktach skupu, przez klasyfikatorów wg ustalonych norm).
Skórki wiązane są po przesortowaniu, tzw. loty (np.
norek
po 100-120 sztuk,
lisów
po 20-25 sztuk), zakupowane są na pokrywanie potrzeb krajowych i na
eksport
. Obrót handlowy skupia się międzynarodowych targach, tzw. aukcjach futrzarskich, organizowanych raz lub dwa razy do roku w
Nowym Jorku
,
Londynie
,
Helsinkach
,
Petersburgu
,
Lipsku
,
Sztokholmie
,
Oslo
i w innych miastach. Dystrybucja odbywa się wg ustalonego planu, na rzecz zakładów pracy oraz instytucji handlowych. Zakupione partie skór przekazywane są do dalszej obróbki, tzn. wyprawiania, barwienia oraz obróbki maszynowej (strzyżenie, czesanie, epilowanie i inne).
Człowiek
zaczął wcześniej używać na okrycia przed zimnem futer, niż tkanin, toteż pozyskiwanie skór futerkowych, ich wyprawianie oraz handel skórami sięgają bardzo odległych czasów.
Polska
już w
XVIII wieku
prowadziła handel futrami z miastami
hanzeatyckimi
, głównie z
Lubeką
[], a dawni cechowi kuśnierze zajmowali się nie tylko szyciem futer, ale także wyprawianiem skór. Obecnie futro jest wyłącznie produktem luksusowym[].
Zwierzęta futerkowe
Zwierzęta, z których najczęściej pozyskuje się futra to:
Zwierzęta futerkowe jako gospodarskie
Hodowane w Polsce zwierzęta futerkowe możemy podzielić na roślinożerne:
oraz mięsożerne:
- norki
- lisy pospolite oraz polarne
- jenoty
- tchórze
Zwierzęta futerkowe uznano za gospodarskie w roku 1997 na podstawie ustawy o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt. Obecnie obowiązuje ustawa po poprawkach z dnia 29 czerwca 2007 roku (Dz.U.nr 133, poz 921). Zwierzęta futerkowe są zwierzętami gospodarskimi na równych prawach z trzodą chlewną, bydłem czy drobiem.[1]
Kampanie anty-futrzarskie
Kampanie anty-futrzarskie organizowane są na całym świecie, m.in. przez takie organizacje jak
PETA
, czy
Viva
. Mają one na celu zaprzestanie zabijaniu zwierząt na futra, a najbardziej rozpoznawalna z nich to "Fure is Dead". Wiele znanych osobistości, takich jak
Pamela Anderson
,
Kim Basinger
,
Stella McCartney
,
Sharon Osbourne
,
Sophie Ellis-Bextor
,
Jarosław Kaczyński
,
Zbigniew Zamachowski
,
Marcin Daniec
popierają anty-futrzarskie kampanie.[2]
Zobacz też
Bibliografia
- Wielka encyklopedia PWN,
Warszawa
1963
, Tom IV, strony 64-65.
Przypisy
Linki zewnętrzne