Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Konina (mięso)

Konina (mięso)

Konina

Konina to mięso z konia . Charakteryzuje się wysoką zawartością białka i niską zawartością tłuszczu .

Spis treści

Produkcja

W 2002 roku 14 krajów produkujących najwięcej koniny wyprodukowało jej 700 000 ton, z czego ⅔ w sześciu[1]:

  1. Chiny
  2. Meksyk
  3. Kazachstan
  4. Włochy
  5. Argentyna
  6. Mongolia

Spożycie koniny w Europie wynosiło w 2001 roku 153000 ton[2].

Kulinaria

Świeże mięso z konia charakteryzuje się żywo czerwoną barwą i dość dużą twardością. Zawiera jednak stosunkowo dużo wody . Z koniny można przyrządzać zasadniczo wszystkie dania, które przyrządza się z wołowiny i baraniny , gdyż mięso jest dość podobne do tej drugiej. Konina jest dość twarda po przyrządzeniu, dlatego warto przed podjęciem obróbki termicznej wykonać marynowanie – w tym celu pokroić koninę na plastry (w poprzek włókien mięśniowych), i te plastry zanurzyć na 4-12 godzin w roztworze z 3 części wody i jednej części octu . Dobrze jest do zaprawy octowej dodać przyprawypieprz , ziele angielskie , czosnek . Po marynowaniu mięso staje się miękkie i zmienia barwę na fioletową . W przypadku obróbki termicznej przygotowuje się krwisty, prawie surowy, stek , albo długo duszone mięso. Średnio wysmażona konina, zwłaszcza jeśli nie była marynowana , jest twarda.

Konina nadaje się także doskonale do przyrządzania tatara i carpaccio . W sprzedaży spotkać można także czasem suszoną kiełbasę z koniny, o specyficznym smaku .

Zobacz też

Przypisy


Inne hasła zawierające informacje o "Konina (mięso)":

Bóbr europejski ...

Niezależny Samorządny Związek Zawodowy "Solidarność" ...

Anarchizm ...

Łabędź (herb szlachecki) ...

Wigilia Bożego Narodzenia ...

Stronnictwo Demokratyczne ...

Władysław Gomułka ...

Teatr ...

Obwód czerkaski ...

Konserwacja żywności ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Konina (mięso)":

202. Historia geologiczna i budowa Polski. Rozmieszczenie zasobów mineralnych (plansza 11) ...

W restauracji (plansza 16) ...

127. Charakterystyka państw intensywnie rozwijających się na podstawie Chin, Indii, Arabii Saudyjskiej i Brazylii (plansza 26) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie