Żółcień chinolinowa (
E104
) –
organiczny
związek chemiczny
, zielonkawożółty
barwnik spożywczy
. Może być wytwarzana
synteycznie
lub też pochodzić od zwierząt.
Dopuszczalne dzienne spożycie
wynosi 10
mg
/
kg
ciała.[2]
Działanie niepożądane
Może powodować:
astmę
,
pokrzywkę
,
wysypkę
, zaczerwienienie (
stan zapalny
)
skóry
,
nadpobudliwość
,
anafilaksję
. Powinny jej unikać osoby
uczulone
na
aspirynę
. Może działać jako czynnik wyzwalający
histaminę
.
Żółcień chinolinowa jest
kancerogenna
.
Zastosowanie
Używana jest jako
barwnik
do
lodów
,
napojów gazowanych
,
galaretek
i cukierków na
kaszel
.
Inne zastosowania
Barwniki kosmetyczne (m.in. w
tatuażach
),
szminki
,
mydła
,
pasty do zębów
, środki do pielęgnacji włosów,
wody kolońskie
.
Regulacje prawne
Jest zakazana w niektórych krajach (np. w
USA
i
Japonii
).
W
Australii
po czasowym wycofaniu jej z obrotu, została ponownie zatwierdzona i obecnie znajduje się w wielu produktach spożywczych.
W
Wielkiej Brytanii
wycofano żółcień chinolinową z żywności w
2009
roku po stwierdzeniu występowania
nadpobudliwości
u dzieci spożywających napoje zawierających mieszaninę sześciu barwników, wśród których znajdowała się żółcień chinolinowa[3]. Nie zidentyfikowano jednak, które z barwników obecnych w napojach odpowiadają za niekorzystne efekty[4].
Przypisy
Bibliografia
- Bill Statham: E213: Tabele dodatków i składników chemicznych. Warszawa: Wydawnictwo RM, 2006, s. 336. .