Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Slow Food

Slow Food

Slow Food - organizacja i jednocześnie ruch społeczny skupiający osoby zainteresowane ochroną tradycyjnej kuchni różnych regionów świata i związanych z tym upraw rolnych i nasion , zwierząt hodowlanych i metod prowadzenia gospodarstw , charakterystycznych dla tych regionów.

Spis treści

Historia

Organizacja założona została w 1986 roku przez Carlo Petriniego we Włoszech jako opór przeciwko rosnącej popularności barów fast food (mówi się, iż decyzja zapadła po tym, jak sieć McDonald's otworzyła lokal w zabytkowej części Rzymu ), ale wkrótce rozprzestrzeniła się na 50 krajów i obecnie zrzesza ponad 80 tys. członków. Siedzibą organizacji jest miejscowość Bra w Piemoncie , we Włoszech , gdzie pracuje około 100 osób, zaś lokalnymi oddziałami Slow Food na całym świecie kieruje dodatkowo 800 wolontariuszy .

Obecnie ruch ten opisuje siebie samego jako ekogastronomiczna frakcja w ruchu ekologicznym, chociaż wielu mówi również o kulinarnym skrzydle ruchu alterglobalistów . Jednym z jego najważniejszych haseł jest "Obrona prawa do smaku!".[]

Od czasu do czasu Slow Food dokonuje bezpośrednich interwencji w transakcje rynkowe, na przykład chroniąc cztery tradycyjne rasy indyków amerykańskich poprzez zakup 4000 jaj i zlecenie wyhodowania z nich dorosłych zwierząt, które następnie trafiły na rynek.

Program

Głównymi punktami programu ruchu Slow Food są:

  • Ochrona i promocja lokalnych i tradycyjnych sposobów produkcji żywności.
  • Kupowanie żywności lokalnej produkcji z użyciem tradycyjnych metod wytwarzania.
  • Organizowanie
    • banków nasion w celu zachowanie naturalnej różnorodności upraw,
    • niewielkich wytwórni żywności, zwłaszcza szybkopsującej się (np. rzeźnie),
    • obchodów dni lokalnej kuchni dla chronionych regionów produkcyjnych.
  • Edukacja
    • konsumentów o ukrytym ryzyku spożywania fast food ,
    • lokalnych społeczności o ukrytym ryzyku agrobiznesu i farm przemysłowych,
    • o ryzyku upraw monokulturowych i opieraniu się na zbyt jednolitych genetycznie źródłach upraw,
    • także poprzez naukę ogrodnictwa, zwłaszcza wśród studentów i więźniów.
  • Lobbing
    • na rzecz zmian w polityce rolnej, mających na celu wsparcie dla farm organicznych,
    • przeciw genetycznym modyfikacjom żywności,
    • przeciw używaniu pestycydów ,
    • różnorodne programy polityczne wspierające rodzinne farmy.

Uniwersytet Nauk Gastronomicznych

Od października 2004 roku działa Uniwersytet Nauk Gastronomicznych w Pollenzo, w Piemoncie . Czołowymi postaciami zaangażowanymi w to przedsięwzięcie są Carlo Petrini i Massimo Montanari, których celem jest promowanie świadomości dobrej żywności i prawidłowego odżywiania się.

Arka Smaku

W XX wieku w Europie zanikło 75% produktów spożywczych (warzyw, owoców, zbóż, odmian żywca).[] W tym samym okresie w Ameryce spotkało to aż 93% produktów. Stąd też organizacja powołała program odbudowy bioróżnorodności , nazwany Arką Smaku . Tak jak na Arce Noego mają się znaleźć w nim zagrożone zagładą rośliny i zwierzęta, a także gotowe produkty spożywcze. We Włoszech jego prowadzeniem zajmuje się 196 lokalnych ośrodków, w pozostałych krajach świata - 65. Wśród chronionych polskich produktów znajdują się:

W innych krajach opieką objęte są m.in.: wanilia ( Madagaskar ), olej arganowy ( Maroko ), ziemniaki andyjskie ( Peru ), kury znoszące wyłącznie niebieskie jaja ( Chile ), kawa huehuetenango ( Gwatemala ), śliwki slatko ( Bośnia i Hercegowina ), ser z mleka jaków ( Tybet ), czarna świnia gaskońska ( Francja ), czarna fasola tolosa ( Hiszpania ), ser cheddar z hrabstwa Somerset w Anglii .

Slow Food w Polsce

Slow Food Polska liczy około 130 członków zrzeszonych w trzech oddziałach: Krakowie, Warszawie i Łodzi. Produkty spełniające normy Slow Food wytwarza około 40 rodzinnych firm. Wśród produkowanych przez nich wyrobów znajdują się: oscypki , bundz , bryndza , gołka , miody pitne , piwo Żywe ( browar Amber ) wędliny, soki owocowe, miody spożywcze, pieczywo, przetwory owocowe i warzywne, nalewki, nabiał i wędzone ryby.

Zobacz też

Bibliografia

  1. Gina Mallet: Ostatnia szansa, żeby dobrze zjeść. Warszawa: Wydawnictwo Książkowe Twój Styl, 2006, ss. 135-137. . 

Linki zewnętrzne


Inne hasła zawierające informacje o "Slow Food":

Ziemia ...

George Ritzer socjologiczna, Poznań 2004, Wyd. Zysk i S-ka , (Classical sociological theory)Ruch miłośników Slow Food kontra McDonald's, s.33-36 [w:] C.Petrini, B.Watson (red.) Slow food. Produkty ...

Absynt ...

Otyłość brzuszna ...

Proces s ...

Pizza ...

Makaron ...

Fast food itd.) hot dogi frytki kanapki pizza (serwowana jako pojedyncze kawałki) kurczak (skrzydełka, polędwiczki, udka, piersi) Zobacz też Furgonetka-bufet junk food Slow Food ...

Kebab ...

Kuchnia japońska ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Slow Food":

155. Jak jadamy dzisiaj i jak kiedyś jadano? (plansza 21) ...

W restauracji (plansza 8) ...

Ptaki 2 (plansza 31) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie