Kieliszek z absyntem naturalnej barwy i łyżeczka do słodzenia
Absynt (
fr.
Absinthe,
ang.
Absinthe lub Absinth) to
alkoholowy
napój wysokoprocentowy
, otrzymywany w procesie
destylacji
z różnego rodzaju
ziół
, przede wszystkim z
kwiatów
i
liści
piołunu
(Artemisia absinthium) oraz
anyżu
, z dodatkiem
kopru włoskiego
,
hyzopu
i innych. Absynt zaliczany jest do
likierów
lub
wódek smakowych
. Zdarza się, że jest błędnie klasyfikowany jako rodzaj
nalewki
, którą nie jest, ponieważ nie jest butelkowany z dodatkiem
cukru
.
Ponieważ absynt jest zazwyczaj
zielony
(naturalnie lub z powodu dodanego
barwnika
), a także ze względu na jego domniemane
właściwości psychoaktywne
, związane z zawartym w nim
tujonem
, nazywany jest
potocznie
Zieloną
Wróżką
(
fr.
'la Fée Verte',
ang.
'The Green Fairy'). Z powodu wysokiej zawartości alkoholu i znacznego stężenia
olejków eterycznych
powstało wiele sposobów spożywania tego trunku. Pijący absynt dodają trzy do pięciu części lodowatej
wody
do jednej części alkoholu, co powoduje jego mętnienie. Woda używana jest również do rozpuszczania cukru, dodawanego w celu zmniejszenia goryczy. Wszystkie te przygotowania są uważane za istotną część doświadczenia wynikającego ze spożywania absyntu, do tego stopnia, że zostały one zrytualizowane i uzupełnione specjalnymi ażurowymi łyżeczkami i innymi akcesoriami. Smak absyntu jest podobny do innych
alkoholi z zawartością anyżu
z wyraźnie zaznaczoną goryczą, przełamywaną z powodu dodatku różnych ziół.
Pierwsza
receptura
została opracowana w
Szwajcarii
. Początkowo stosowany był jako cudowny eliksir na wszelkie dolegliwości, zwłaszcza
przeciwbólowo
. Jednak znacznie większą popularność absynt zdobył na przełomie
XIX
i
XX wieku
we
Francji
, zwłaszcza pośród
paryskiej
bohemy
artystycznej
, dzięki której
romantyczne
skojarzenia z tym alkoholem trwają w
kulturze masowej
do dziś. U szczytu swojej popularności trunek został opisany jako niebezpieczny, silnie
uzależniający
narkotyk
. Zawarty w piołunie
tujon
został oskarżony o większość szkodliwych skutków spożywania tego alkoholu. Do roku
1915
zakazano wytwarzania i sprzedaży w większości
państw
europejskich
i w
Stanach Zjednoczonych
. Jednak żadne dowody nie wskazują na to, żeby absynt był bardziej niebezpieczny, czy w większym stopniu psychoaktywny, niż inne alkohole[1]. Wznowienie produkcji nastąpiło w początku
lat 90. XX wieku
, kiedy to państwa, należące do
Unii Europejskiej
zaczęły stopniowo zezwalać na produkcję i sprzedaż trunku.
Etymologia nazwy
Polskie
słowo absynt pochodzi od
francuskiego
absinthe oznaczającego napój alkoholowy lub roślinę –
piołun
Artemisia absinthium i Artemisia pontica. Absinthe wywodzi się z
łacińskiego
absinthium, które jest z kolei zmienioną formą
greckiego
αψινθιον (apsinthion). Oznaczać ono mogło niezdatny do picia. Jego znaczenie można próbować też wywieść od
perskiego
spand, oznaczającego najprawdopodobniej
rutę stepową
, roślinę znaną również ze swojej goryczy. Była ona często spalana w
ofierze
, co miało zapewnić ofiarodawcy ochronę ze strony
bóstwa
. Sugerować to może pochodzenie wyrazu od
praindoeuropejskiego
słowa *spend, oznaczającego złożenie ofiary lub spełnienie
rytuału
. Nie jest jednak pewne, czy termin został zapożyczony do
greki
z języka perskiego, czy od jakiegoś wspólnego języka, występującego wcześniej[2].
Historia
Początki
Pierwsze dowody na destylację alkoholu, zawierającego
piołun
,
anyż
i
fenkuł włoski
pochodzą z końca
XVIII wieku
, niewykluczone jednak jest, że miało to miejsce wcześniej. Według najczęściej spotykanej historii jego powstania, absynt został po raz pierwszy wytworzony około
1792
roku (dokładna data nie jest znana) przez
francuskiego
lekarza
, Dr. Pierre Ordinaire, mieszkającego w Couvet w
Szwajcarii
. Był on początkowo używany jako
lek
na wszelkie
schorzenia
i szybko zyskiwał na popularności.
Recepturę
odkupił
Francuz
Major Dubied i wraz ze swoim
synem
i
szwagrem
Henrym-Louisem Pernodem założył w roku
1797
w Couvet pierwszą przemysłową destylarnię absyntu na świecie. W
1805
roku została założona druga wytwórnia, w
Pontarlier
, we
Francji
, pod nazwą Maison Pernod Fils[3].
Popularność absyntu stale wzrastała do
lat 40. XIX wieku
, kiedy to armia francuska zaczęła dostawać go jako
środek przeciwgorączkowy
. Powracający do domów
żołnierze
rozpropagowali trunek, który szybko stał się popularny w różnego rodzaju lokalach. Szczególnie znany stał się w kręgach
paryskiej
burżuazji
i
bohemy
artystycznej, do tego stopnia, że 17 nazywana była nawet zieloną godziną. Na przełomie
XIX
i
XX wieku
we Francji spożywano około 30
milionów
litrów
Zielonej Wróżki rocznie.
Moda
na trunek rozprzestrzeniła się z kraju nad
Sekwaną
po całej
Europie
, zdobywając popularność zwłaszcza na
czeskich
terenach
monarchii austro-węgierskiej
, gdzie przywieziony został przez lokalnych artystów.
Wprowadzenie zakazu
W końcu
XIX wieku
dramatycznie spadły zbiory
winogron
z powodu ataków
phylloxery
na
plantacje
, co spowodowało wzrost cen wina i zrównanie ich z ceną likierów. Poskutkowało to wzrostem spożycia różnego rodzaju alkoholi wysokoprocentowych. W początkach
XX wieku
zaczęły krążyć różne historie o rzekomym szkodliwym oddziaływaniu tych ostatnich, a zwłaszcza absyntu, zawierającego piołun, uznawany za roślinę
halucynogenną
. Łączono go z licznymi zbrodniami, szczególnie morderstwami, popełnianymi pod wpływem trunku. Opowieści te były podsycane przez ruch
abstynencki
i stowarzyszenia
winiarzy
.
Pierwszy zakaz produkcji i handlu tym alkoholem wprowadzono w
Wolnym Kongu
już w
1898
roku[4]. W
1905
roku, jako pierwsze
europejskie
państwo, podobne restrykcje wprowadziła ojczyzna absyntu –
Szwajcaria
, która zakaz ten wpisała nawet w
1907
roku do swojej konstytucji. Delegalizacja szybko objęła wiele krajów
Starego Kontynentu
i
Stany Zjednoczone
(
1912
), w
1915
roku obejmując też
Francję
. Pernod przeniósł produkcję alkoholu do
Hiszpanii
, gdzie nadal była ona legalna, jednak z powodu braku rynków zbytu, szybko zmuszony był zakończyć produkcję. Trunek wytwarzano w małych destylarniach, głównie w
Czechach
, w większości jednak powstawał on w niewielkich
manufakturach
. Jego popularność stopniowo malała.
Reaktywacja
W
latach 90.
na zlecenie
brytyjskiego
importera
napojów alkoholowych
czeska
destylarnia rozpoczęła produkcję absyntu na większą skalę. Było to możliwe, gdyż zarówno w Czechach, jak i Wielkiej Brytanii nigdy nie zakazano prawnie produkcji, ani handlu tym alkoholem. Zainicjowało to odrodzenie popularności trunku.
Regulacje we
Francji
zostały zmienione w
1988
roku, kiedy uchwalono
prawo
stanowiące, że zakazana jest produkcja i handel alkoholami nie spełniającymi norm
Unii Europejskiej
dotyczących maksymalnej dopuszczalnej zawartości
tujonu
, jak również tych nazywających siebie absyntem. Nastąpiło szybkie odrodzenie francuskich tradycji związanych z trunkiem, który w tym kraju oficjalnie nazywa się teraz spiritueux à base de plantes d'absinthe (wódka na bazie piołunu).
W
Konfederacji Szwajcarskiej
konstytucyjny
zakaz dotyczący tego trunku został uchylony w
2000
roku, jednak wpisano go do
ustawodawstwa
zwykłego. Absynt stał się w swojej ojczyźnie ponownie całkowicie legalnym alkoholem
1 marca
2005
, po uchyleniu odnośnych przepisów. Obecnie w tym kraju można handlować nim i produkować go całkowicie zgodnie z prawem.
Obecnie produkcja i handel nim jest dozwolona niemal w każdym kraju, gdzie alkohol jest legalny. Wyjątkiem pozostają
Stany Zjednoczone
, tam jednak nie jest zakazane posiadanie i spożycie absyntu. Pomimo zakazu funkcjonują tam jednak niewielkie destylarnie.
Sposób wytwarzania
Viktor Oliva (1861-1928) - Pijak absyntu
Anyż
,
koper włoski
i
piołun
, nazywane też świętą trójcą, to trzy główne
zioła
, używane do produkcji absyntu. W zależności od rodzaju receptury i kraju, w którym alkohol ten jest wytwarzany, używa się też takich roślin jak:
hyzop
,
melisa lekarska
,
anyż gwiazdkowy
, korzeni
dzięgielu
, liści
tataraku
lub
dyptamu
,
kolendry
,
przetacznika
,
jałowca
,
muszkatołowca
i wielu rodzajów górskich ziół.
Poprzez prostą
macerację
piołunu w
alkohol
otrzymuje się bardzo gorzki napój, z powodu obecności rozpuszczalnego w wodzie olejku piołunowego, jednej z najbardziej gorzkich substancji, występujących w przyrodzie. Oryginalne przepisy pomiędzy dwoma procesami maceracji wymagają przeprowadzenia
destylacji
. W jej rezultacie uzyskuje się bezbarwny destylat o około 82% zawartości alkoholu. Absynt w takiej postaci nazywany jest Blanche lub la Bleue. To ostatnie wyrażenie było używane też jako nazwa produkowanego nielegalnie w trakcie obowiązywania zakazu, a następnie przemycanego do
Francji
, szwajcarskiego absyntu. Trunek można pozostawić w bezbarwnej postaci lub nadać mu powszechnie znany zielony kolor. Można to zrobić sztucznie, poprzez dodanie odpowiedniego barwnika albo metodą naturalną, podczas kolejnej maceracji. Uzyskany wcześniej płyn zabarwia się
chlorofilem
, poprzez dodanie do niego różnych ziół, a zwłaszcza piołunu, hyzopu lekarskiego i
melisy
. Absynt o
kolorze oliwkowym
, powstały w trakcie tego procesu, nazywany jest verte. Czasem nadaje się temu alkoholowi barwę czerwoną, poprzez użycie we wspomnianym wyżej procesie kwiatów
hibiscusa
i innych kwiatów, bądź ziół o czerwonej barwie. Tak uzyskany absynt nazywany jest rouge. Teoretycznie możliwe jest uzyskanie każdego koloru, poprzez dodanie odpowiednich roślin, jednak tylko verte i rouge uznawane są za wyprodukowane tradycyjnymi metodami. Do otrzymanego w ten sposób trunku, dodaje się
wody
, w celu uzyskania pożądanej zawartości alkoholu. Po wystawieniu na działanie światła, chlorofil rozpada się, zmieniając kolor alkoholu z oliwkowego na szmaragdowy, żółto-zielony, poprzez bursztynowy, aż do brązowego.
Różne rodzaje absyntu, wytwarzane w sposób nietradycyjny, powstają poprzez zmieszanie na zimno ziół, esencji i olejków z
alkoholem
, z pominięciem procesu destylacji. Powstałe w ten sposób oleiste absynty niekoniecznie są złe, pomimo iż generalnie uważane są za gorsze niż tradycyjnie przedestylowane rodzaje tego alkoholu. Dodatkowo, w znakomitej większości, pozostawiają w ustach gorzki posmak.
Większość objętości butelki tego likieru stanowi czysty alkohol, którego zawartość procentowa jest niezwykle wysoka i może się wahać pomiędzy 45% a 89,9%[5], chociaż nie ma żadnych dowodów, żeby absynt wytwarzany na masową skalę kiedykolwiek przekroczył 74%. Z powodu wysokiej zawartości alkoholu i niskiej rozpuszczalności wielu składników, napój ten zazwyczaj nie jest spożywany w postaci czystej, to znaczy bezpośrednio po przelaniu do kieliszka, lecz po skomplikowanych przygotowaniach, które przez lata urosły do miary
rytuału
.
Sposób konsumpcji
Rytuał ognia
Nad szklanką lub kieliszkiem trzymamy łyżeczkę, na której kładziemy kostkę bądź wsypujemy odpowiednią ilość cukru. Powoli wlewamy przez łyżeczkę 50 ml (lub według swojego uznania) absyntu. Podpalamy cukier nasiąknięty trunkiem i czekamy aż cukier się stopi. Kiedy płomień zacznie gasnąć wlewamy wodę (najlepiej mineralną, niegazowaną, ilość: 50 ml lub według upodobań). Mieszamy. Wypijamy jak najszybciej. Ogólnie rzecz biorąc ten sposób nie ma nic wspólnego z klasycznym piciem absyntu. Podkreślić należy, że podpalenie trunku nijak nie wpływa na zmianę jego smaku. Jest jedynie efektowne. Może być niebezpieczne. Zdarzały się poparzenia jamy ustnej przez niewprawnych degustatorów, ponadto można przy okazji zniszczyć, niejednokrotnie drogie, akcesoria, jak łyżeczki czy kieliszki. Podpalanie absyntu przed konsumpcją jest również czasami – błędnie – zwane "czeskim sposobem degustacji". Rytuał ognia jest wymysłem końca XX wieku raczej na potrzeby hollywoodzkich produkcji filmowych niż na potrzeby prawdziwych degustatorów trunku.
Rytuał wody
Wlewamy do szklanki lub kieliszka odpowiednią ilość absyntu (20 – 30 ml). Na ażurową (z dziurkami) łyżeczkę kładziemy kostkę cukru, polewamy cukier, aby nasiąkł, czekamy, aż syrop zacznie ściekać do kieliszka, stopniowo przesączamy resztę wody. Woda powinna być lodowata albo bardzo zimna, stosunek absyntu do wody: 1:3, ewentualnie 1:5 czy 1:7. Jeśli na łyżeczce zostało już mało lub wcale cukru,mieszamy nią absynt. pijemy bardzo powoli, delektując się każdym łykiem. W przypadku absyntów francuskich najpierw wyczuwamy anyż, hyzop, koper i na samym końcu nutę piołunu, jeśli chodzi o absynt szwajcarski, dominujące nuty to koper i piołun, z delikatną nutą mięty. Absynt zaś to perfekcyjne połączenie anyżu i piołunu z lekkim, ale wyczuwalnym cytrusowym odcieniem. Sposób ten często zwany jest też "sposobem francuskim". Jest najbardziej klasycznym sposobem picia absyntu.
Rytuał powietrza
Na posrebrzanej łyżeczce podgrzewamy cukier z wodą do momentu utworzenia syropu. Roztwór wlewamy do szklanki. Następnie po ściankach naczynia wlewamy absynt w stosunku 1:1 i podpalamy. Po chwili zdmuchujemy płomień i roztwór jest gotowy do picia. Sposób ten często zwany jest też "sposobem Janisa"- bardzo popularny w
centralnej Francji
oraz w Polsce.
Drinki
Absynt często stosowany jest również w drinkach z innymi alkoholami. W Polsce ten sposób nie jest zbyt rozpowszechniony. Znają go jednak i cenią znawcy absyntu. Z uwagi na swój mocno gorzki smak, mieszamy absynt z różnego rodzaju likierami. Proporcje powinny być tak dobrane, aby "obcy alkohol" nie zabił smaku absyntu, a jedynie go posłodził. Dla koneserów – absynt ze słodkim szampanem lub winem musującym.
Uregulowania prawne
Współcześnie większość państw na świecie nie ma prawnej definicji absyntu, określającej jego skład, czy sposób produkcji. Sprawia to, że producenci mogą oznaczać produkty napisem absynt, absinthe lub absinth, niezależnie od tego, czy wypełniają one tradycyjne definicje. Ponieważ wiele państw nigdy nie wprowadziło zakazu dotyczącego tego alkoholu, nie wszystkie kraje mają uregulowania dopuszczające jego produkcję i sprzedaż.
Unia Europejska
Dyrektywa
Unii Europejskiej
dopuszcza maksymalny poziom
tujonu
na 10 mg/kg w napojach alkoholowych powyżej 25% zawartości alkoholu i na 35 mg/kg w alkoholach spełniających normy dla
bitters
[6].
Kraje członkowskie
mogą regulować produkcję i sprzedaż trunku w zakresie dyrektywy, o ile same nie ustanowią innego prawa. Polska przyjęła dyrektywę bez zmian i zastrzeżeń w 2006 roku. Od tego czasu produkcja i sprzedaż absyntu w tym kraju jest w pełni legalna.[]
Francja
W uzupełnieniu do dyrektywy unijnej, Francja przyjęła regulację swoistą. Produkty nazywające się wprost absinthe nie mogą być w tym państwie sprzedawane, mogą być jednak produkowane na
eksport
. Zakaz sprzedaży jest powszechnie obchodzony, poprzez nazywanie absyntu spiritueux à base de plantes d'absinthe (wódka na bazie piołunu, piołunówka). Francja ustaliła również maksymalną zawartość fenchonu, związku chemicznego występującego w
koprze włoskim
na 5 mg/l[7]. Spowodowało to, że wiele marek szwajcarskich absyntów zostało uznane we Francji za nielegalne.
Australia
Podobnie jak w Unii Europejskiej,
bitters
mogą w tym kraju zawierać 35 mg/kg tujonu, natomiast inne napoje alkoholowe maksymalnie 10 mg/kg, tutaj jednak bez ograniczeń dotyczących zawartości procentowej alkoholu[8]. W Australii
import
i sprzedaż absyntu wymaga specjalnych zezwoleń, jednak jest on dostępny w wielu wyspecjalizowanych sklepach. Pozostaje nierozstrzygnięte, czy dopuszczalny jest przewóz tego alkoholu na użytek prywatny.
Szwajcaria
W Szwajcarii sprzedaż i produkcja absyntu była zakazana od 1910 do 2005 roku. Zakaz został oficjalnie zniesiony 1 marca 2005 roku. Żeby dana marka mogła być dopuszczona do sprzedaży, alkohol musi być
destylowany
i pozbawiony koloru, o ile nie jest to kolor naturalny, uzyskiwany w wyniku produkcji.
Kanada
W
Kanadzie
ustawodawstwo antyalkoholowe leży w gestii rządów lokalnych. Prowincja
Kolumbia Brytyjska
zezwala na sprzedaż absyntu bez regulacji dotyczącej maksymalnej zawartości tujonu w alkoholu. Prowincje
Alberta
,
Ontario
i
Nowa Szkocja
ustaliły maksymalną zawartość tujonu na 10
mg
w
kilogramie
alkoholu,
Québec
natomiast ustalił tą wartość na 15 mg/kg. W pozostałych prowincjach sprzedaż absyntu zawierającego tujon jest zakazana. Na sprzedaż danego rodzaju absyntu udzielane są zezwolenia przez specjalne komisje. Obecnie marki absyntów posiadające zezwolenia to: Hill's Absinth, Czech Absinth s.r.o., Elie-Arnaud Denoix, Pernod, Absente, Versinthe oraz La Fée Absinthe. Tak jak każdy alkohol w Kanadzie, absynt może być sprowadzany jedynie przez odpowiednie agencje rządowe, import indywidualny jest zakazany.
Produkcja tego trunku również regulowana jest przez rządy lokalne. Jedynym producentem, który posiada odpowiednie zezwolenia jest Okanagan Spirits, mający siedzibę w
Vernon
w prowincji Kolumbia Brytyjska. Destyluje ona absynt sposobami przypominającymi te stosowane we Francji i Szwajcarii. Produkowana przez
przedsiębiorstwo
Marka
– Taboo, została dopuszczona do sprzedaży w Kolumbii Brytyjskiej, Ontario i Albercie.
Stany Zjednoczone
Według opinii Biura Celnego i Ochrony Granic Stanów Zjednoczonych (
ang.
US Customs and Border Protection), będącego częścią
Departamentu Bezpieczeństwa Krajowego Stanów Zjednoczonych
: Import absyntów i innych napojów alkoholowych zawierających
piołun
jest zakazany[9] Z kolei regulacje
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków
zezwalają na użycie piołunu w pożywieniu i napojach, jednak te, które zawierają piołun, biały
cedr
,
mąklę tarniową
,
wrotycz pospolity
lub
krwawnik pospolity
nie mogą zawierać nawet śladowych ilości tujonu[10]. Pozostałe rośliny zawierające tujon nie są objęte takimi restrykcjami. Przykładowo
szałwia
i olejek szałwiowy, mogące zawierać do 50% tujonu[11] są dopuszczone do obrotu i umieszczone na liście Agencji jako uznane za bezpieczne[12].
Przeważający pogląd interpretacyjny regulacji prawnych Stanów Zjednoczonych pośród prawników i znawców tematu mówi, że najprawdopodobniej zgodny z prawem jest zakup absyntu na terytorium Stanów Zjednoczonych, jednak tylko do własnego użytku. Według Biura Podatków i Handlu Alkoholem i Tytoniem (
ang.
Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau) sprzedaż produktów przeznaczonych do konsumpcji zawierających tujon, otrzymany z różnych gatunków piołunu, jest zabroniona. Z kolei według
Administracji Legalnego Obrotu Lekarstw
sprzedaż taka jest dozwolona. Regulacje celne wprost zabraniają importu absyntów. Jest on jednak rzadko zatrzymywany podczas kontroli granicznej, a na terytorium Stanów Zjednoczonych może być zatrzymany tylko na podstawie nakazu sądowego[13][14]. Pseudo-absynt pod nazwą Absente, wytwarzany z
bylicy boże drzewko
(
łac.
Artemisia abrotanum), zamiast z
bylicy piołun
(
łac.
Artemisia absinthium) jest legalnie sprzedawany w Stanach Zjednoczonych. Nie zawiera on tujonu. Było to pierwsze pozwolenie w historii Stanów Zjednoczonych na sprzedaż alkoholu z napisem absinthe opakowaniu (Absinthe Refined). Biuro Podatków i Handlu Alkoholem i Tytoniem Stanów Zjednoczonych klasyfikuje ten alkohol jako likier.
W 2007 prawa zakazujące sprzedaży i produkcji absyntu zostały złagodzone. Dopuszczono wtedy kilka marek do legalnej sprzedaży. Każdy z dopuszczonych absyntów musi przejść badania metodą chromatografii gazowej-spektrometrii mas[15]. Biuro Podatków i Handlu Alkoholem i Tytoniem dopuszcza produkt do obrotu i stwierdza, że jest pozbawiony tujonu, kiedy testy wykażą zawartość tej substancji mniejszą niż 10mg/kg[16]. Rozpoczęto również produkcję absyntu na niewielką skalę[17]
Zobacz też
Przypisy
- ↑ Padosch, Stephan A.; Dirk W. Lachenmeier and Lars U Kröner (2006-05-10).
Biomed Central "Absinthism: a fictitious 19th century syndrome with present impact"
. Substance Abuse Treatment, Prevention, and Policy
- ↑
Absinthe etymology
30 marca 2006
- ↑
'Oxygénée's Absinthe History & FAQ III'
16 września 2006
- ↑
Fans of absinthe party like it's 1899
International Herald Tribune. 19 stycznia 2007
- ↑
Wine and Spirit Hapsburg page
. 18 marca 2006.
- ↑
Opinion of the Scientific Committee on Food on Thujone
,
Komisja Europejska
. SCF/CS/FLAV/flavor/23 ADD2 Final
6 lutego
2003
.
- ↑
Décret n°88-1024 du 2 novembre 1988
. Retrieved 5 March 2006.
- ↑
Standard 1.4.1 Contaminants and Natural Toxicants.
Food Standards Australia New Zealand. Retrieved 25 May 2006.
- ↑
Prohibited and Restricted Items
. US Customs and Border Protection.
5 marca
2006
.
- ↑
Code of Federal Regulations, Title 21, Chapter 1, Part 172 - Food Additives Permitted for Direct Addition to Food for Human Consumption
. US Food and Drug Administration.
5 marca
2006
.
- ↑
Essential oils from Dalmatian Sage
. J. Agric. Food Chem
29 kwietnia
1999
.
12 maja
2006.
- ↑
Code of Federal Regulations, Title 21, Chapter 1, Part 182 - Substances Generally Recognized as Safe
. US Food and Drug Administration.
5 marca
2006.
- ↑
US CODE: Title 19,1595. Przeszukania i zatrzymania
. 12 maja 2006.
- ↑
Fée Verte Essential Absinthe FAQ
. "14. So will I get arrested for possession of absinthe in the U.S.?"
12 maja
2006.
- ↑
Alcohol Tax and Trade Bureau
. "Screening of Distilled Spirits for Thujone by Gas Chromatography-Mass Spectrometry"
23 października
2007.
- ↑
Alcohol Tax and Trade Bureau Industry Circular Number 2007-5
.
23 października
2007.
- ↑
Alameda distiller helps make absinthe legitimate again
San Francisco Chronicle.
14 lutego
2007.