Keczup, Ketchup (słowo które według Oxford English Dictionary najprawdopodobniej pochodzi z chińskiego) –
sos
pomidorowy
podawany na zimno, o gamie smaków od łagodnego do ostrego, barwy zwykle ciemno czerwonej, czerwono-brązowej, rzadziej zielonej, stosowany do potraw
mięsnych
,
kanapek
,
pizzy
,
frytek
itp. Na ogół kupowany jako produkt gotowy, choć wiele gospodyń woli sporządzać go według istniejących przepisów w warunkach domowych.
Historia ketchupu
Sos ketchup pierwsi wymyślili
Chińczycy
i była to zaprawa pierwotnie stosowana do przyrządzania potraw rybnych. Słowo ketchup pochodzi od słowa kôe-chiap w chińskim dialekcie
Xiamen
i znaczy dokładnie zaprawa do ryb. Pierwowzorem ketchupu była zupa
polinezyjska
, w skład której wchodziły m.in.
cebula
,
fasola
,
zioła
i
sardynki
.
Nazwa sosu i jego receptura dotarły do
Europy
pod koniec
XVII
w. przez
Anglię
. W końcu
XIX
w., w
1876
r. sos dotarł do
USA
i jego receptura została dostosowana do tamtejszych przyzwyczajeń smakowych przez
Henry'ego Johna Heinza
, założyciela firmy spożywczej
H. J. Heinz Company
, producenta znanej marki ketchupu.
Jeszcze w
XIX
w. słowem catsup określano każdy sos, w którym znajdował się
ocet
.
Polskie ketchupy
Według badań z
2003
r. najpopularniejszymi ketchupami w Polsce są
Pudliszki
, Kotlin, Roleski, Hellmann's, Łowicz,
Włocławek
i
Heinz
.[1] Według danych największych producentów trzema najstarszymi polskimi ketchupami są Pudliszki, Kotlin i Włocławek.[2]
Klasyczny skład współczesnych ketchupów
Sos jest
pasteryzowany
, dlatego nie wymaga stosowania
środków konserwujących
.
Produkty oferowane w
supermarketach
pod nazwą "Ketchup" często różnią się od wyżej opisanego sosu, pomimo umieszczania jego nazwy na opakowaniach. W skład tzw. tanich ketchupów wchodzi najczęściej:
mąka ziemniaczana
,
barwnik spożywczy
i
benzoesan sodu
, jako środek zapobiegający gniciu produktu.
Ketchup jako warzywo
W
1981
r. David Stockman, urzędnik odpowiedzialny za budżet
USA
pod rządami ówczesnego prezydenta
Ronalda Reagana
, podjął próbę zaliczenia ketchupu do
warzyw
, jako kompleksową substancję, bez względu na jej skład a jedynie ze względu na użytą nazwę produktu. Powodem tego była chęć zaoszczędzenia na socjalnym systemie dożywiania dzieci w amerykańskich szkołach. Przepisy socjalne USA obowiązujące system żywienia w szkołach przewidywały, że każde dziecko musiało codziennie przyjmować określoną ilość witamin i soli mineralnych pod postacią warzyw. Propozycja podawania dzieciom w posiłkach zamiast naturalnych warzyw np. "taniego ketchupu" złożonego z mąki ziemniaczanej i wody zabarwionej na czerwono, wywołała energiczne protesty społeczne i atmosferę skandalu, które doprowadziły do rezygnacji z rewolucyjnego pomysłu.
Przepisy na ketchup
Ketchup rybny
Wg profesora
Bralczyka
(
http://tvnlingua.onet.pl/1475971,odcinek.html
) malajskie słowo "Ketchup" oznaczało sos rybny. Przejęte przez Anglików kojarzone jest z sosem pomidorowym. Ale słowo to również odnosiło się do sosów na bazie orzechów czy grzybów. Prawdopodobnie dlatego na zagranicznych opakowaniach ketchupów widnieje napis "TOMATO ketchup" na określenie keczupu pomidorowego.
Przypisy
- ↑ artykuł Sosy, ketchupy, musztardy, majonezy internetowego wydania „Poradnika Handlowca”
[1]
- ↑ informacje zaczerpnięte z oficjalnych stron internetowych producentów ketchupów