Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. amylopektyna
amylopektyna - polisacharyd, jeden z głównych składników skrobi, stanowiący ok. 70–80% jej masy. Związek ten zbudowany jest z ponad 2000 jednostek D-glukozy, połączonych wiązaniami α-1,4-glikozydowymi. Cząsteczka amylopektyny jest rozgałęziona, liczne łańcuchy boczne są związane z łańcuchem głównym wiązaniami α-1,6. Amylopektyna jest cukrem o charakterze gumy, którego mieszanina z wodą daje po ogrzaniu roztwór koloidalny w postaci kleiku.
Inne hasła zawierające informacje o "amylopektyna":
Amyloza
stanowi zwykle ok. 20-30% masy skrobi. Drugim polisacharydem występującym w skrobi jest
amylopektyna
.Wzór ukazujący amylozę jako prosty, śrubowo skręcony łańcuch złożony z
merów
D-glukozy
...
Amylopektyna
...
Skrobia
...
Glikogen
...
Węglowodany
...
amylopektyna
align=justify>
amylopektyna - polisacharyd, jeden z głównych składników skrobi, stanowiący ok. 70–80% jej ...
Inne lekcje zawierające informacje o "amylopektyna":
Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 16)
...
Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 19)
...
Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 18)
...
|