Czosnek askaloński, (Allium ascalonicum L.), nazywany także cebulą szalotką lub szalotką –
gatunek
rośliny należący do rodziny
czosnkowatych
. Pochodzi z Bliskiego Wschodu (Izrael, Jordan, Syria)[2]. Według nowszych
ujęć taksonomicznych
jest to synonim gatunku Allium hierochuntinum Boss.Fl. orient. 5:244. 1882[2].
Morfologia
Bylina
,
geofit
.
Cebula
główna okryta fioletowymi łuskami i otoczona licznymi cebulami potomnymi. Odmiany uprawne mają także inną barwę łusek okrywających. Nazywane czasem potocznie "cebuloczosnek".
Zastosowanie
Roślina uprawna
, uprawiana jest na Wschodzie oraz w Europie od czasów wypraw krzyżowych, w Polsce rzadko.
Sztuka kulinarna
:
roślina przyprawowa
. Popularne na południu
Francji
szalotki używane są głównie do sosów na bazie
czerwonego wina
. Szalotki Francuzi pieką lub gotują w małej ilości płynu, smażenie szalotek może spowodować ich zgorzknienie.