|
denaturacja
Inne hasła zawierające informacje o "denaturacja":
Denaturacja
...
Reakcja łańcuchowa polimerazy
...
Miód
ludzkie
enzymy
. Maleje zawartość enzymów, miód traci właściwości lecznicze i bakteriobójcze, następuje
denaturacja białka
. Aby temu zapobiec, dekrystalizację należy przeprowadzać w temperaturze do 40 °C.Okresowo ...
Osmoza
...
Enzymy
...
Białka
...
Ubikwityna
Struktura ubikwityny jest wysoce konserwatywna, zarówno
ewolucyjnie
, jak i pod względem
fizykochemicznym
:
denaturacja
jest odwracalna nawet po
gotowaniu
czy działaniu stężonym
kwasem
. Ubikwityna jest ...
Związek termolabilny
rozkładowi lub traci
aktywność biologiczną
. Do związków termolabilnych zaliczamy
białka
,
kwasy nukleinowe
(
denaturacja DNA
), pochodne
nukleozydów
i in. Większość białek, między innymi pod wpływem ...
Termoregulacja
wzrostu aktywności enzymów wynosi około 40 °C - przy tym progu rozpoczyna się
denaturacja
białek
(enzymy w znakomitej większości są białkami). Dlatego organizmy dążą do ...
Inne lekcje zawierające informacje o "denaturacja":
Białka (plansza 16)
...
Aminokwasy, peptydy i białka (plansza 16)
...
102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.2 (plansza 16)
...
|
|
|
|