piwo
piwo - napój otrzymywany w wyniku fermentacji alkoholowej wodnego wyciągu ze słodu browarnego oraz szyszek chmielu jako dodatku smakowego przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.
Słód używany do produkcji piwa powstaje w procesie słodowania jęczmienia, rzadziej pszenicy lub żyta, który polega na moczeniu ziarna, kiełkowaniu, a następnie wysuszeniu. Efektem zacierania oraz filtracji słodu jest brzeczka, która wraz z chmielem poddawana jest warzeniu czyli gotowaniu, a następnie fermentacji alkoholowej przy użyciu drożdży piwowarskich.
Charakter piwa określa najczęściej rodzaj użytego słodu lub słodów, zawartość alkoholu, goryczka chmielowa oraz stężenie ekstraktu czyli nieprzefermentowanych składników słodu. Zawartość alkoholu w piwie podawana jest w procencie objętości płynu i waha się od 0,5% do 12,0%. Natomiast stężenie ekstraktu podawane jest najczęściej w procentach wagowych lub w stopniach Ballinga, rzadziej stopniach Plato. Brzeczka po przeprowadzonej fermentacji zawiera ok. 1/3 ekstraktu, 1/3 alkoholu i 1/3 dwutlenku węgla. Oznacza to, że piwo o zawartości ekstraktu w brzeczce 12% wagowych zawiera ok. 4% wagowych alkoholu czyli uwzględniając ciężar alkoholu ok. 5% objętości oraz ok. 4% wagowych dwutlenku węgla. Wyższe odfermentowanie brzeczki powoduje wzrost zawartości alkoholu kosztem stężenia ekstraktu, a często również jakości piwa. Chmiel lub preparaty chmielowe w postaci granulatów i ekstraktów stosowany jest w niewielkich ilościach jako rodzaj przyprawy w celu osiągnięcia pożądanej wartości goryczkowej piwa. Najważniejszą cechą jakościową chmielu jest zawartość alfa-kwasów – związków organicznych nadających piwu charakterystyczną goryczkę. Odmiany chmielu używane w piwowarstwie to superaromatyczne, aromatyczne, goryczkowe i supergoryczkowe
Historia piwa
Mniej więcej pomiędzy 13.000 a 9.000 lat p.n.e. ludzie zaczęli poszukiwać innych form pożywienia niż mięso dzikich zwierząt, i rezygnując z koczowniczego trybu życia coraz częściej osiedlali się w jednym miejscu. Zaczęli uprawiać ziemię, jedząc jej plony i hodować zwierzęta. W tym czasie człowiek nauczył się wyłuskiwać, rozdrabniać w ustach i połykać ziarna dziko rosnących zbóż. Z czasem nauczono się uprawiać zboża, kosić je, oddzielać ziarna bijąc kijami, następnie to ziarno kruszyć między kamieniami, potem dodawać trochę wody, uklepywać i piec na rozgrzanym kamieniu. W taki sposób przyrządzano chleb już 10.000 lat p.n.e. Do wytworzenia prymitywnego piwa wystarczy właśnie chleb i woda – dwa składniki, dzięki którym zachodzi fermentacja alkoholowa. Taki napój o konsystencji papki jest pożywny choć mętny i niezbyt dobry, ale zawiera już alkohol. Czy ludzie umiejący upiec chleb znali również piwo – tego niestety jak dotąd nie wiemy. Ale chleb do przygotowania piwa wykorzystywali Sumerowie – pierwsza cywilizacja, w której spuściźnie kulturowej znajdują się dokumenty świadczące o produkcji piwa.
Starożytność
Sumer
O ile do 4000 lat p.n.e. można snuć jedynie domysły, gdyż brakuje jak dotąd jednoznacznych dowodów na istnienie piwa to czasy późniejsze dostarczają już dokumentów świadczących o produkcji piwa w swojej pierwotnej formie. W tym czasie w Mezopotamii, pomiędzy dwurzeczem Tygrysu i Eufratu (dzisiejszy Irak) zaczyna rozwijać się kultura Sumerów – ludzi, którzy jako pierwsi w historii zaczęli tworzyć zalążki miast-państw. Paryski Luwr przechowuje niewielkie gliniane tabliczki sumeryjskie, zwane "Monument bleu" i datowane na ok. 4000 lat p.n.e., na których wygrawerowano postaci przygotowujące starożytne piwo z orkiszu. To jak dotąd najstarszy dowód na przyrządzanie złocistego napoju ze zboża. Późniejsze czasy przynoszą dwa kolejne dokumenty, które potwierdzają rozkwit kultury picia piwa u Sumerów. Jest to rysunek na tablicy przedstawiający po raz pierwszy w historii ludzi pijących przez słomki starożytne piwo oraz teksty w piśmie klinowym opisujące napój zwany sikaru. Sikaru to starożytne piwo – „boski napój”, którego przepis przekazuje sumeryjski poemat o bogini piwa: „Hymn do Ninkasi”. Wiemy z niego, że najstarsze piwo wyrabiano poprzez włożenie do glinianych naczyń napełnionych wodą placków chleba, uformowanego z wysuszonych ziaren jęczmienia i pszenicy. Ziarno doprowadzano wcześniej do kiełkowania, dodawano przyprawy, miażdżono i dolewano soku z daktyli lub miodu. Z tak przygotowanego ciasta formowano placki, które po wysuszeniu wrzucano pokruszone do wody i gotowano z dodatkiem rozmarynu lub owoców, a następnie poddawano fermentacji w glinianych dzbanach. Piwo nie było filtrowane, pływały w nim więc resztki chleba, ziarna, owoców czy ziół. Dlatego pito je przez trzcinowe rurki. O piwie wzmianka jest również w Eposie o Gilgameszu – jednym z najstarszych dzieł literackich ludzkości. Napisany ok. 2500 lat p.n.e. w języku starobabilońskim poemat o władcy sumeryjskiego miasta Uruk opisuje m.in. Enkidu – pół człowieka, pół zwierzę, który wypija siedem dzbanów piwa i staje się w pełni człowiekiem.
Mezopotamia: Obszar Sumeru i Babilonii
Sumerowie wytwarzali dwa rodzaje piwa. Ciemne, mocne piwo przeznaczone było dla mężczyzn i obejmowało 16 gatunków, natomiast kobietom przysługiwało pszeniczne piwo lekkie. W Sumerze jak i później w Babilonii produkcją piwa zajmowały się wyłącznie kobiety, gdyż tylko to rzemiosło znajdowało się pod opieką bóstw żeńskich.
Inne hasła zawierające informacje o "piwo":
Nadciśnienie tętnicze
i spożytych łącznie z posiłkiem. Niedopuszczalne są alkohole słodkie i wysokokaloryczne (np. piwo, likiery, alkohole wysokoprocentowe)[16]. Zaprzestanie palenia tytoniu[10][9][5]PTNT, ESC/ESH i AACE zgodnie rekomendują ...
1933
...
Puck
znaczenie nieznacznie wzrosło. W owym czasie wytwarzano tu słynne na całe
Pomorze
piwo puckie.10 lutego 1920 odbyły się tu tzw.
zaślubiny Polski z morzem
...
Żywiec
Tempel w Żywcu
Mała Synagoga w Żywcu
Cmentarz żydowski w Żywcu
Park w Żywcu
Żywiec
–
piwo
produkcji koncernu
Heineken
Browar w Żywcu
Portal:Małopolska
Linki zewnętrzne
Serwis miasta
Żywiec
w
Słowniku geograficznym ...
Browar
Piwo najczęściej produkowane jest ze
słodu
z dodatkiem
chmielu
przy użyciu
drożdży
piwowarskich.W skład browaru najczęściej wchodzą następujące działy:
słodownia
warzelnia
fermentowniależakownia
filtracja
dział BBT
rozlewnia
(
obciąg
) Zobacz też
piwo
Browary w ...
Otyłość brzuszna
dodatkowo powoduje zwiększony apetyt, zwłaszcza na tłuste posiłki[]. W taki sposób u piwoszy powstaje zwykle otyłość brzuszna nazywana żartobliwie mięśniem piwnym lub brzuszkiem piwnym ...
Stanisław Ignacy Witkiewicz
dni,NΠ 3 – nie pił 3 dni,cof. – pił kawę,pyfko, pywo – piwo.Wśród tych oznaczeń znajdowały się także nazwy narkotyków, jak np.
pejotl
, bowiem ...
Pasteryzacja
przydatność do spożycia wydłuża się wielokrotnie.Produkty najczęściej poddawane pasteryzacji to:
mleko
i jego przetwory
wino
piwo
przetwory owocowe jak:
dżemy
i
marmolady
,
soki owocowe
i warzywne
mięso
,
wędliny
...
1459
Polsce2 Wydarzenia na świecie3 Urodzili się4 Zmarli Wydarzenia w PolsceWprowadzono akcyzę na piwo, wino i miód.
30 grudnia
– chrzest
Jana Olbrachta
. Wydarzenia na świecie
Abdulhak ...
Edward Stachura
na gitarze i śpiewał własne teksty (np. "Ruszaj się Bruno, idziemy na piwo").W jego twórczości dochodzi do głosu dramatyczny konflikt między naturalną potrzebą afirmacji ...
Inne lekcje zawierające informacje o "piwo":
117 Gospodarka folwarczno-pańszczyźniana (plansza 12)
Włochy (luksusowe tkaniny, cytryny i oliwę). Natomiast państwo polskie eksportowało przede wszystkim: piwo, zboża, bydło, konie, skóry i futra, len, chmiel, drewno i bursztyn. ...
112. Zmiany gospodarki i społeczeństwa polskiego w XVI w. (plansza 14)
kuchni włoskiej zaczerpnięto również galaretki, pasztety, ciasta i słodycze. Podstawowym napojem było piwo. Dzięki rozwijającemu się handlowi spożywano coraz więcej cukrów, przypraw korzennych, wina ...
Sklepy (plansza 6)
drodze powrotnej do hotelu zaopatrzyliśmy się w sklepie monopolowym w wódkę i piwo.
...
|