Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. karotenoid
karotenoid - grupa organicznych związków chemicznych, węglowodory nienasycone o szczególnej budowie, żółte, czerwone i pomarańczowe barwniki roślinne, występujące w chloroplastach i chromoforach.
Z chemicznego punktu widzenia, charakterystyczną cechą karotenoidów jest występowanie dwóch pierścieni cykloheksylowych połączonych długim łańcuchem węglowym, w którym występuje układ sprzężonych wiązań podwójnych węgiel-węgiel. Są to więc mieszane cykliczno-liniowe polieny. Jak dotąd zidentyfikowano i opisano około 800 karotenoidów.
Związki te pełnią pomocniczą rolę w procesie fotosyntezy, ponieważ absorbują pewne zakresy promieniowania świetlnego (niebieska, fioletowa) aby następnie przekazywać energię stanu wzbudzonego na cząsteczkę chlorofilu. Pełnią również funkcję ochronną przed procesami fotooksydacji, na które narażone są głównie nienasycone kwasy tłuszczowe lipidów chloroplastowych. W liściach, ich barwa jest maskowana przez zieloną barwę barwników chlorofilowych, uwidocznia się to jesienią, kiedy chlorofile są degradowane przez enzymy: chlorofilazę, decheletazę i oksygenazę feoforbidu a, która katalizuje otwarcie pierścienia porfirynowego w feoforbidzie – ostatnim związku o barwie zielonej na szlaku rozkładu chlorofilu. Przykładem karotenoidu jest β-karoten. Karotenoidy nadają również barwę innym częściom rośliny, np. korzeniowi marchewki.
Zazwyczaj występują w komórce w zdecydowanie mniejszych stężeniach niż chlorofile. Nie rozpuszczają się w wodzie. Ich cechą jest fotolabilność – ulegają przemianom w obecności światła. Ponadto spełniają ważną rolę ochronną przed uszkodzeniem fotosystemu spowodowanym nadmiarem docierającej energii świetlnej, pochłaniając ją i powodując jej dyspersję (czyli rozproszenie) albo też przekierowując na inne procesy fizjologiczne w komórce.
Karotenoidy należą do naturalnych przeciwutleniaczy. Karotenoidy należą do prekursorów witaminy A i są głównym dietetycznym źródłem tej witaminy u człowieka. W przewodzie pokarmowym powstaje retinal, który następnie jest przekształcany do retinolu.
Jedną z funkcji karotenoidów jest zabezpieczanie przed reaktywnymi formami tlenu powstających podczas fotosyntezy (aktywność przeciwutleniająca).
Inne hasła zawierające informacje o "karotenoid":
Karotenoidy
przewodzie pokarmowym powstaje
retinal
, który następnie jest przekształcany do
retinolu
.Jedną z funkcji karotenoidów jest zabezpieczanie przed reaktywnymi formami
tlenu
powstających podczas
fotosyntezy
(aktywność przeciwutleniająca).Spis ...
Plamka oczna
padania światła, umożliwiając komórkom kierowanie się ku światłu (
fototaksja
). Barwę nadają im
karotenoidy
. Podobnie jak w
chromatoforach
, mogą występować w nich ziarna
skrobi
.Schematyczna anatomia ...
Zeaksantyna
dane dotyczą
warunków standardowych (25 °C, 1000 hPa)
Zeaksantyna (C40H56O2) – jeden z dwóch
karotenoidów
, znajdujących się w
siatkówce
oka. Zeaksantyna jest umiejscowiona głównie w centralnej ...
karotenoid
align=justify>
karotenoid - grupa organicznych związków chemicznych, węglowodory nienasycone o szczególnej budowie, żółte, ...
Inne lekcje zawierające informacje o "karotenoid":
105. Metabolizm: odżywianie się autotrofów cz.1 (plansza 9)
e height=380 width=770 >
Fotosystemy i jednostki fotosyntetyczne
Pomidory zawierającebarwnik karotenoid
Pojedyncza cząsteczka chlorofilu jest w stanie pochłonąć bardzo małą ilość energii, a ...
Sinice (cyjanobakterie) (plansza 6)
...
Zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, mineralne, witaminy i wodę (plansza 10)
...
|