Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. dwucukier
dwucukier - disacharyd, węglowodan zbudowany z 2 cząsteczek monosacharydów połączonych wiązaniem glikozydowym. Pod wpływem czynników hydrolizujących (kwasów lub pewnych enzymów) ulegają rozszczepieniu na 2 cząsteczki monocukrów. Do dwucukrów należą m.in.: laktoza, maltoza i sacharoza.
Inne hasła zawierające informacje o "dwucukier":
Wiązanie O-glikozydowe
...
Celobioza
CelobiozaCelobioza w
projekcji Hawortha
CelobiozaCelobioza (C12H22O11) –
dwucukier
, zbudowany z dwóch cząsteczek
D-glukozy
, połączonych
wiązaniem β-1,4-glikozydowym
. Jest to jednostka ...
Mleko
natomiast prawie nie zawiera
węglowodanów
. Istotnym składnikiem mleka jest również
laktoza
– dwucukier nadający mleku charakterystyczny słodkawy posmak.Analiza mleka zwierząt i metody chowu. International ...
dwucukier
align=justify>
dwucukier - disacharyd, węglowodan zbudowany z 2 cząsteczek monosacharydów połączonych wiązaniem glikozydowym. ...
maltoza
zwana inaczej cukier słodowy. Organiczny związek chemiczny z grupy węglowodanów. Jest to dwucukier zbudowany z dwóch cząsteczek glukozy, połączonych wiązaniem α-1,4 glikozydowym. Fermentuje. Otrzymywany ...
Inne lekcje zawierające informacje o "dwucukier":
Cukry - właściwości i funkcje (plansza 7)
...
Cukry - właściwości i funkcje (plansza 9)
...
Disacharydy (plansza 7)
próba daje pozytywny wynik, co oznacza, że sacharoza jako dwucukier rozkłada się w środowisku kwaśnym na dwa cukry proste wg ...
|